Zdravje
7331 ogledov

Kmalu pomembna odločitev o cepljenju pri nas

Cepljenje proti covid-19 Epa
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bodo danes razpravljali o pomembni odločitvi, povezani s cepljenjem.

"Danes bo pristojna skupina ministrstva za zdravje razpravljala tudi o tem, kakšen je lahko zamik med prvim in drugim cepljenjem s cepivom Pfizer/BioNTech. O tem bo javnost seznanjena takoj, ko bo ta odločitev sprejeta," je pojasnil Jelko Kacin. Spomnimo, do zdaj je že več držav napovedalo, da bodo podaljšali razmik med prejemom prvega in drugega odmerka cepiva, da bi tako čim prej cepili čim večji delež prebivalstva. 

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je dejal, da je zamik dovoljen, a da je to odločitev posamezne države. Ni pa priporočeno drugega odmerka opraviti s cepivom drugega proizvajalca. 

Kacin je napovedal tudi, da bodo vsi zdravniki družinske medicine naslednji teden dobili vsak deset odmerkov cepiva, ki bo namenjeno najbolj ogroženim pacientom. 

hitro testiranje Presenečenje Zdravje V Ljubljani prekinili množično testiranje

Prihaja še drugo cepivo

Kmalu se bo mogoče cepiti tudi s cepivom podjetja Moderna, saj je Evropska agencija za zdravila (Ema) včeraj dovolila uporabo omenjenega cepiva v EU. Kdaj točno bo prišlo cepivo in v kakšni količini, pristojni še ne razkrivajo. Kacin je sicer dejal, da imajo na ministrstvu za zdravje podatke o številu odmerkov, ki naj bi jih prejeli, in datumu dospetja cepiva, a to še ni bilo potrjeno s strani EU. EU se namreč s podjetjem Moderna pogaja za dodatne odmerke cepiva. 

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je poudaril, da bo na začetku teh odmerkov malo, saj je pošiljka nekje štiri- do petkrat manjša kot pošiljka cepiva Pfizer/BioNTech. Treba je namreč vedeti, da so bile rezervacije za posamezna cepiva ustvarjene veliko pred tem, ko so bila dana pozitivna mnenja za posamezna cepiva. 

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo | Avtor: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa

Podobno cepivu, ki ga že imamo

Cepivo Moderne ima zelo podobno sestavo kot cepivo, s katerim pri nas že cepimo posameznike. Podatki o njegovi sestavi so na voljo na spletni strani evropske agencije, ko bodo prevedeni pa bodo dosegljivi tudi na strani slovenske agencije za zdravila. 

Osnova za cepivo je maščobna kapljica iz štirih različnih maščobnih spojin, ki tvorijo mehurček, ki je zelo podoben membrani človeške celice. Mehurček obenem ščiti RNK molekulo, ki nosi površinski protein virusa, in omogoča združitev s človeško celico. RNK molekula se umesti direktno v celico, ne prehaja v jedro in nima vpliva na človeški genom. 

"Gre za 100 mg odmerek, v eni viali je 10 odmerkov, v eni škatli je 10 vial," je pojasnil Štrukelj. Klinične študije so bile opravljene z odmerkom, ki vsebuje 100 mikrogramo aktivne komponente, kar je 3- do 4-krat več kot je vsebuje drugo cepivo. Če bi odmerek zmanjšali za polovico, bi s tem zmanjšali tudi zaščito in bi na ta način špekulirali, kakšna bo na koncu zaščita, je poudaril Štrukelj. "Ne smemo pozabiti, da gre za dvoodmerni sistem. Kakšna je zaščita po prejemu prvega odmerka cepiva Moderne, je nekoliko deljeno mnenje, saj pomembno, kdaj začnemo šteti – neposredno po vbodu ali od začetka nastajanja protiteles. Po prejemu enega odmerka je zaščita verjetno nekje med 40 in 50 %, pomembno pa je, kaj dobimo po drugem odmerku," je še dodal. 

Pomembna prednost cepiva Moderne je ta, da se ga shranjuje na – 15 do – 25 °C do 7 mesecev, nikakor pa ne pod – 40 °C. Do 30 dni se ga lahko hrani na temperaturi od 2 do 8 °C v hladilnikih, ki morajo imeti kontrolo temperature. Ko je cepivo odprto, ga je treba porabiti v šestih urah. 

Primerno tudi za kronične bolnike

Cepivo je namenjeno starejšim od 18 let. Študije na mlajših od 18 let niso bile narejene, zato ta trenutek proizvajalec priporoča uporabo le od 18 leta naprej. Cepivo v tem trenutku tudi ni priporočeno za nosečnice in doječe matere. 

Predklinične študije, ki so bile opravljene na živalskih modelih, so pokazale, da sta obe cepivi (Moderna in Pfizer/BioNTech) varni in ne vplivata ne na plod ne na žival, ki ta plod nosi. Moderna cepljenja nosečnicam ne priporoča, razen ko cepljenje odtehta neželene učinke morebitne okužbe. Priporočljivo je, da se posameznice o tem posvetujejo z zdravnikom. Enako velja za doječe matere, saj študije o prehodu cepiva v mleko še niso bile narejene. Cepivo Moderne je primerno tako za kardiovaskularne bolnike, diabetične bolnike kot za bolnike s kroničnimi vnetnimi obolenji. Cepijo se lahko tudi tisti, ki prejemajo imunosupresivna zdravila. Pri njih obstaja možnost, da bo prišlo do manjšega končnega učinka cepiva. 

Opravljenih je bilo več kliničnih študij, v katere je bilo vključenih nekaj več kot 30.000 posameznikov. Polovica sodelujočih je prejela placebo, druga polovica pa cepivo. 

Cepljenje proti covid-19, koronavirus | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Neželeni učinki pogostejši pri mlajših

Obe cepivi, ki ju je Ema do zdaj odobrila, nudita okoli 95-odstotno zaščito. O tem, kako dolg je čas zaščite, odgovorov še ni. Potekajo študije četrte faze, ko se preiskujejo vsi učinki, ko je cepivo že na tržišču, zato je evropska agencija izdala pogojno dovoljenje, kar je evropski direktorat potrdil. To po Štrukljevih besedah pomeni, da je treba spremljati in delati nove študije. 
Nastop zaščite, kot jo oglašuje proizvajalec, nastopi 12 dni po drugem odmerku, je povedal Štrukelj. 

"Neželenih učinkov je relativno malo in še ti so blagi," je dejal Štrukelj in pojasnil: "Blag pomeni, da izgine zelo hitro, v roku od 24 do 32 ur. Najpogostejši neželeni učinek je bolečina na mestu vboda, kar velja za vsa cepiva ne glede na tehnologijo. Rahel glavobol, rahla slabost, povišana temperatura in bolečine v mišicah. V kliničnih študijah so zaznali nekaj resnih neželenih učinkov. Zelo redek je pekoči občutek na koži obraza, posebno v primerih, ko je bil ta del telesa tretiran z različnimi lepotnimi posegi."

Cepivo lahko, kot vsa ostala cepiva, povzroči preobčutljivost oz. anafilaksijo. Zabeleženih je bilo nekaj primerov. "Svetujemo, da če kdo dobi izpuščaj na koži, močan utrip srca, povišano temperaturo, takoj pove zdravniku in ta v tem primeru drugega odmerka ne bo dovolil," je dejal Štrukelj. Kot zanimivost je navedel podatek, da so blagi neželeni učinki pogostejši pri mlajših od 40 let. 

Cepljenje proti covid-19 Zdravje Smrt po cepljenju. To je ugotovila strokovna skupina.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar cvekalo
    cvekalo 15:35 07.januar 2021.

    Vsak pijanec ve, da ni dobro mešat :)

  • Avatar Emma_Campbell
    Emma_Campbell 13:57 07.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na ur0 od doma. zaslužim 25 tisoč d0larjev na mesec s spletnim del0m 3 ure dnevno. Za več p0drobnosti ..... ➤➤➤➤ ➤ LovesMeetx.Com

  • Waltter 12:45 07.januar 2021.

    Borut Štrukelj - open njegove nebluoze. Samo nekaj brezveze nabija on bi podaljsal cas med odmerki ampak ze cel cas bluzi da tud en odmerek zadostuje se malo pa bo polovicna doza dovolj tako da bodo lahko iz 5 enot ...prikaži več dobli 10 enot. Poglej bedak Borut Štrukelj ce bi proizvajalec tako napisal pomeni da bi tudi testiral - sedaj pa ni in se drzite jebenega protokola. To kar sedaj bluzite nobenemu ne bo pomagalo - vsi bodo napol cepljeni in skoraj nic zasciteni pol pa zopet nabijanje da nic ne pomaga.