Slovenija
64345 ogledov

Zaradi angleškega seva zaostrovanje ukrepov morda že v ponedeljek

Janez Janša Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Premier Janez Janša opozarja, da se epidemija ne umirja več kot v zadnjem obdobju. Dodatne razloge za zaskrbljenost povzroča uradno potrjen primer na angleški sev koronavirusa in dva primera suma.

"Včeraj je bila v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je pozitivna na angleški sev koronavirusa," je na tiskovni konferenci dejal premier ter začasni minister za zdravje Janez Janša. Oseba je bila v Sloveniji odkrita včeraj. Gre za državljana Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče, v Slovenijo pa je prišel iz Belgije. Slovenija je bila o tem, da je bila oseba pozitivna na angleški sev obveščena z belgijske strani. Oseba naj bi bila na test pozitivna že 16. januarja, v Slovenijo pa naj bi z negativnim testom prispela včeraj. 

Pojasnil je, da ima omenjeni kosovski državljan začasno prebivališče v Sloveniji, dela pa v podjetju, ki ima sedež v Kranju. Večino časa je delal v Belgiji, a se je od tam vračal"Oseba po njenih zagotovilih ni bila v rizičnem stiku z nikomer, se pa to še preverja. Ko smo dobili obvestilo belgijskih oblasti, je bila oseba identificirana in ponovno testirana. Test je pokazal okužbo, na kar je bila oseba poslana v izolacijo," je razložil Janša. "Če ti podatki držijo, potem ni velikega tveganja. To, kar me skrbi, je, da je datum testa 16. januar. Ena možnost je, da je toliko časa potoval iz Belgije, druga, da podatki niso točni."

"Pred nami so zelo zahtevni časi, zelo zahtevni tedni. Ob pojavu angleškega seva koronavirusa je še toliko bolj pomembno upoštevanje vseh previdnostnih oz. higienskih ukrepov."

Janez Janša

S posebnimi testi iščejo angleški sev

Slovenska vlada je od slovaških oblasti dobila teste, ki so občutljivi samo na angleški sev koronavirusa. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje, je pojasnil premier. Danes je tako že steklo preverjanje pozitivnih testov za nazaj, ali je mogoče med njimi kakšen primer angleškega seva. "Pri vseh pozitivnih testih od 11. januarja naprej se bo na 10 odstotkov vzorcev v vsaki regiji preverilo, kar pomeni, da bomo dobili sliko, ki bo dovolj jasna glede prisotnosti virusa. V iskanje seva bodo vključeni tudi ostali laboratoriji, nabavljamo dodatne količine teh specifičnih PCR testov, ki so sposobni odkriti to inačico," je pojasnil. Presejanje pozitivnih testov bo potekalo še vsaj jutri in v torek. 

Janša se je uradno zahvalil slovaški vladi, "ki nam je omogočila dostop do teh posebnih testov. To je dejavnik, ki lahko to zadevo spremeni". 

Pojasnil je, da je vlada že decembra, ko se je virus začel širiti v Veliki Britaniji, naročila, da se preveri, ali ta virus obstaja v Sloveniji. "Inštitut, ki je za to najbolj pristojen, se je te raziskave lotil, takrat prisotnosti niso ugotovili," je dejal Janša. "Ali so šli dovolj široko v raziskavo ali ne, ne vem - v to se ne spuščam. Vse do četrtka nismo vedeli, da so bili izdelani posebni PCR testi, s katerimi se na enostaven način ugotovi, ali je tam prisoten tudi novi sev virusa. Tisto uro, ko smo za to možnost izvedeli, je nacionalni inštitut na Slovaškem prevzel nekaj sto testov in danes so že v uporabi. Testi so darilo slovaške vlade, kar je pomembno v bitki s časom. Če bi izdali javno naročilo, bi bilo šele objavljeno v uradnem listu." 

Če bodo rezultati preverjanja vzorcev iz vseh slovenskih regij zelo resni, "bo vlada odreagirala takoj, mogoče že jutri, ne pa šele v sredo". Janša je povedal tudi, da so v enem od laboratorijev, kjer danes z novimi testi preverjajo teste za nazaj, odkrili dva suma na novi angleški virus. Skupaj imamo torej en potrjen primer in dva suma. 

Covid-19, testiranje | Avtor: epa Covid-19, testiranje epa

Stanje je slabše kot v sredo

Stanje glede okužb v Sloveniji stagnira, zato bo po Janševih besedah potreben ponovni premislek o ukrepih. To se bo zgodilo v sredo, ali pa še prej. "Epidemija je na še vedno izjemno resni ravni," je dejal. "Stanje je bolj resno, kot je bilo v sredo, ko smo sprejemali ukrepe. Osebno lahko rečem, da bi, če bi imeli sejo vlade po seji Evropskega sveta, imeli več dilem glede sproščanja. Stroka v nekaterih državah svetuje očitno nekoliko drugače. Ključna neznanka je še vedno odprta - v kolikšni meri je mutacija prisotna pri nas. Če je tega več, je skrajno resno, če ne, situacijo lahko obvladujemo."

Prebivalce je pozval k nošnji kirurških mask in tudi nošnji FFP2 mask, kjer prihaja do bolj rizičnih stikov. Regije, v katerih se bo situacija poslabšala, lahko pričakujejo zaostrovanje ukrepov. "Prosim za potrpežljivost. Zelo verjetno je, da bo en teden tako, naslednji teden drugače." 

Potrebna je skrajna previdnost, še posebej glede na to, da se v nekaterih regijah v prihodnjem tednu pričenja pouk, da se odpirajo vrtci, opozarja. "Za zdaj se šole in vrtci odpirajo po programu," je pojasnil Janša. Prepričan je, da je možno glede na vse ukrepe, ki so bili predpisani, tudi v takšnem stanju šolo izvesti kolikor toliko varno. Realno pa je pričakovati, da bo prihajalo do kombinacij, ko bodo posamezni oddelki imeli pouk v šoli, drugi pa zaradi primerov okužb na daljavo. 

 

Depresija, revščina, stiska Intervju Zdravje Ena izmed najpogostejših težav še pol leta po okužbi s koronavirusom

Novi sev se bolje prenaša

Nevarnost novih sevov - gre za angleški, škotski in južnoafriški - je predvsem v tem, da povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

V NLZOH navajajo, da je oblika novega seva virusa, na katero morajo protitelesa delovati, kljub mutacijam ostala enaka. To dokazujejo tudi primeri iz Anglije, kjer niso opazili ponovnih okužb z novim sevom pri ljudeh, ki so že bili okuženi s starim virusom. Protitelesa, sprožena ob prvi okužbi, tako varujejo tudi pred novim sevom, kar pomeni, da je cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti novemu sevu, navajajo v laboratoriju.

Covid-19 Slovenija Novi podatki: Takšno je stanje v bolnišnicah

Načrti za cepljenje po besedah Janše ne vsebujejo še neodobrenih cepiv, ampak le dve cepivi, ki jih je EMA že odobrila. 

"Glede na vse povedano bo v sredo zagotovo prišlo do nekaterih sprememb, še posebej v primeru bolj resnih podatkov z vidika prisotnosti novega angleškega seva oz. mutacije virusa," je dejal Janša. "Glede na načrt, ki ga imamo o zaostrovanju in sproščanju ukrepov ter podatke zadnjih treh dni optimizma ni. Potrebno bo sprejeti določene ukrepe. Z množičnim preverjanjem odvzetih vzorcev bo morda vlada reagirala že prej, mogoče že v torek ali jutri in ne šele v sredo."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 32
  • igor52 23:13 21.februar 2021.

    Prišel bo trenutek, ko ne bodo imeli dovolj časa, da poberejo šila in kopita iz parlamenta. Qqqqqq111

  • igorgeus 13:40 27.januar 2021.

    vsak izgovor za zaprtje je dober

  • rene63 13:52 25.januar 2021.

    Plesko kaj zaj si nimas vec kaj za zmisljevat pa na enega bogega siptara vse tisis? Daj nehaj se norca delat pa se vstreli govno nesposobno....