Slovenija
10840 ogledov

Novo o incidentu v Šiški: To se je dogajalo med kolesarjem in redarjem

Na ljubljanski občini ob incidentu izpostavljajo majhno število pritožb nad redarji.

Vodja ljubljanskega mestnega redarstva Roman Fortuna je danes predstavil okoliščine nedavnega incidenta med redarjem in kolesarjem v Šiški. Primer preiskuje tudi policija, oceno bo dala še posebna komisija. Sta pa Fortuna in župan Zoran Janković opozorila na zelo majhno število pritožb in uporabe prisilnih sredstev pri delovanju redarjev.

Prejšnji teden je po medijih zaokrožil posnetek incidenta med mestnim redarjem in kolesarjem, ki ga je redar na eni od ulic v ljubljanski Šiški zbil na tla. Mestno redarstvo je po dogodku sporočilo, da je kolesar redarja huje žalil, zato je redar zoper kolesarja ukrepal v skladu z zakonom. Redar je za pomoč zaprosil tudi policijo, ki je posredovala pri incidentu.

Podrobnejše okoliščine je na redni novinarski konferenci vodstva Mestne občine Ljubljana predstavil vodja redarjev Fortuna. Po njegovih besedah je namreč posnetek predstavil le omejen del celotnega dogajanja.

Kolesar od redarja zahteval pojasnilo, redar začel s stopnjevanjem ukrepov

V ulici, kjer je prišlo do incidenta, so junija po Fortunovih pojasnilih prejeli precej pobud meščanov z opozorili na neprimerno parkiranje, ki je ogrožalo varnost v prometu in pešce ter kolesarje. Zato so ta dan izvedli nadzor. Ko je redar prišel na kraj preverit stanje, je opazil vozilo srbskih registrskih tablic in ugotovil, da ogroža promet.

Ker je na ulici istočasno ugotovil več kršitev predpisov, je prosil za pomoč dodatne redarske patrulje. Med čakanjem na okrepitev je do redarja, tako Fortuna, pripeljal kolesar in od njega zahteval pojasnila, ali bo kaznoval tudi ostale nepravilno parkirane voznike. Redar mu je po navedbah vodje redarstva pojasnil, da bo in da že prihaja pomoč. Kolesar naj bi medtem vztrajal, da se mora to zgoditi to takoj, pri tem naj bi bil tudi žaljiv. Redar naj bi ga prosil, da se umakne in mu pusti opravljati naloge, a naj bi kolesar vztrajal.

Po nekajminutnem opozarjanju naj bi nato ugotovil, da so izpolnjeni pogoji za kršitev javnega reda in miru zaradi nedostojnega ravnanja do uradne osebe, za izvedbo prekrškovnega postopka pa je zahteval identifikacijo.

Kolesar naj bi to odklonil in obenem poklical na policijo ter preveril pri operaterju na številki 113, če je osebni dokument redarju res dolžen pokazati. Dobil naj bi pritrdilni odgovor. V tem času naj bi redar stopnjeval z ukrepi in kolesarju odredil, naj do prihoda policije ne zapusti mesta dogodka. Kolesarju to ni bilo po volji in je, kljub opozorilom, da mora počakati, sicer bo treba uporabiti prisilna sredstva, želel odpeljati ter se še naprej vedel agresivno.

Slovenija Šiška: Redar zvlekel kolesarja s kolesa in ga vrgel na tla, sledilo je tole ...

Posebna komisija ocenjuje ravnanje redarja

Vsa pooblastila so po Fortunovih besedah zakonsko predvidena, o dogajanju je bila ves čas obveščena tudi policija. Vsi ukrepi se začnejo z najmilejšim in se stopnjujejo. Če se odklanja sodelovanje v postopku, se pri redarjih in policiji konča enako, je dodal vodja redarjev.

Glede nadaljnjih postopkov ocenjevanja ravnanja redarja, ki je trenutno bolniško odsoten, bosta oceno dala sam kot vodja redarstva in posebna komisija. To je župan že ustanovil, sestavljajo pa jo predstavnik policije, direktorica mestne uprave Urša Otoničar in predsednik četrtne skupnosti Šmarna gora. Okoliščine v sodelovanju z občino ugotavlja tudi policija sama, ki vodi predkazenski postopek.

Fortuna je ob tem opozoril, da je bil vpleteni redar eden mirnejših, glede njegovega dela in komunikacije v postopkih v zadnjih 10 letih ni bilo niti ene pritožbe. V redarstvu je zaposlen že 22 let.

Izkušnje kažejo, da največkrat do takšnih primerov pride zaradi nerazumevanja ali nepoznavanja splošnih pravil ali norm, pogosto občani tudi ne vedo, kaj vse so pristojnosti redarjev, je dejal Fortuna. V večini primerov ljudje vseeno v miru počakajo prihod policije, je dodal.

Župan Janković je na redarje ponosen

Pojasnil je še, da se število postopkov, kjer pride do interakcije z ljudmi povečuje, število pritožb in prisilnih zadržanj pa zmanjšuje. Povedal je, da ves čas vlagajo v dodatna izobraževanja in usposabljanja redarjev, ki presegajo obvezno varnostno usposabljanje, tako da bo imela prihodnje leto že tretjina redarjev visoko izobrazbo.

Janković je pohvalil Fortuno in mestno redarstvo, ki da je lahko za zgled drugim mestom po državi. Na redarje je ponosen, ker so se pripravljeni v takšnem številu dodatno izobraževati in ker pogosto priskočijo tudi na pomoč pri raznih nesrečah v mestu.

Čeprav je proti uporabi prisilnih sredstev, ne razume kolesarja, ki je njegove starosti in je celo na policiji preveril, ali je dolžen pokazati dokument, pa je vseeno želel zapustiti mesto dogodka. To je nedopustno in ruši avtoriteto redarjev, pravi župan. A žal je odnos do njih, kot ugotavlja, še vedno bistveno bolj omalovažujoč kot do policistov. Janković je spomnil na nedavni primer, ko je dostavljalec hrane na motorju zapeljal v redarja.

Občina si sicer po Jankovićevih besedah prizadeva za ničelno toleranco na območjih, kjer se nahajajo otroci in šibki udeleženci v prometu. Zaradi tega, tako župan, prejemajo redarji po četrtnih skupnostih tudi pohvale. Redar bi moral biti celo pohvaljen, da je v odzivu na klice stanovalcev osvobodil pločnik in kolesarsko stezo, je prepričan. A pred nadaljnjim ukrepanjem bo vseeno počakal na poročilo Fortune in neodvisne komisije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 58
 • Avatar pantani
  pantani 07:12 29.junij 2022.

  Na žalost bo kriv kolesar, ker pri nas deluje mafija!!!

 • Avatar Leon
  Leon 06:37 29.junij 2022.

  Spomnim se kako so modrovali naši kekci glede pooblastil redarjev ? Menda so jim želeli celo paralizatorje obesiti okoli pasu . Si lahko mislite kako bi ti primitivci uporabljali to orožje ?

 • srecnii 23:52 28.junij 2022.

  Z grožnjam ne boste rešil nič, sploh pa neke namišljene zakone ven metal, kazni.....bo sam še 100x slabše.