Slovenija
4440 ogledov

Podrobnosti o včerajšnji utopitvi 11-letnega dečka v Soči

soča solkan PU Nova Gorica
Za enajstletnika je bil usoden kol.

Kot smo poročali, je v reki Soči na območju kajakaške proge v Solkanu, utonil otrok. 

Po neuradnih podatkih naj bi utonil 11-letni deček, ki je bil na treningu Kajak kluba Soške elektrarne. Enajstletni domačin po treningu s prijatelji odložil kajak in zaplaval po reki ob koncu kajakaške proge. Gladina vode je bila takrat visoka.

S kopalkami se je ujel za kol

Poveljnik civilne zaščite mestne občine Nova Gorica Andrej Biaggio je za večerno oddajo na Pop Tv pojasnil, da je šlo  za splet nesrečnih okoliščin. "Ko je deček plaval po brzicah, se je s kopalkami ujel za vejo, ki je bila zapičena v skale in tako ga je voda potisnila proti globini, kjer se je žal nesrečno utopil," je povedal Biaggio. 

Prva na pomoč priskočila trenerka in občan

Kot so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica, je dečka močan rečni tok po nekaj minutah premagal in ga potisnili pod gladino vode. Takoj zatem sta utapljajočemu otroku na pomoč priskočila trenerka in občan, ki se je takrat naključno nahajal v bližini in slišal klice na pomoč.
Slednjima utapljajočega otroka ni uspelo rešiti do prihoda novogoriških policistov in poklicnih gasilcev s potapljači na kraj dogodka, ki so nato nadaljevali reševanje dečka in ga po nekaj minutah uspeli rešiti ter izvleči na levi breg Soče.

Zelo težavno reševanje

Reševanje je bilo precej težavno, je povedal Simon Vendramin, poveljnik poklicne gasilske enote Nova Gorica. "Imeli smo kar nekaj problemov, prvič s samim dostopom, kljub množici prisotnih ljudi, smo morali najprej locirati dečka, naš potapljač je pristopil do njega, vendar ga zaradi velikega pretoka vode ni uspel zadržati, zato je moral prerezati oblačila," opisuje Vendramin.

Dečka so z vode potegnili nekaj metrov nižje in ga začeli z oživljati. Oživljanje je trajalo kar uro in petdeset minut, a je bilo žal neuspešno. Pri reševanju je sodelovalo 26 ljudi.

Opremljen z reševalnim jopičem

Novogoriški kriminalisti so z zbiranjem obvestil in ogledom med drugim ugotovili, da je skupina mlajših oseb v sredo popoldne na kajakaški progi reke Soče pod objektom kajakaškega centra v Solkanu zaključila organiziran trening in nato sredi kajakaške proge zaplavala po kajakaški progi približno 100 metrov nizvodno, kjer so nato izstopili na levi breg reke Soče. Opremljeni so bili s čelado in reševalnimi jopiči. Ko je omenjeni deček priplaval do večje skale, za katero se nahaja izstopno mesto, se je s spodnjimi oblačili zataknil za večji leseni steber in utonil.

O tragični nesreči sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik, ki je ogled kraja prepustil policiji, in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki je prišla na kraj dogodka.

Na istem mestu lani utonil desetletnik

Nesreča se je zgodila na istem mestu in manj kot leto dni po lanski tragediji, ko je v Soči zaradi hitrega dviga vodostaja, še preden bi pristojne službe našle ustrezno rešitev za večjo varnost kopalcev, utonil desetletnik. 
 Dosedanje izkušnje kažejo, da je Soča na območju rekreacijskega centra Solkan najnevarnejša takrat, ko se zaradi uravnavanja vodostaja v državni hidroelektrarni Solkan nenadoma poveča pretok, kar je bilo krivo tudi za lansko utopitev dečka.

Preiskava ni potrdila odgovornosti elektratn za včerajšnjo nesrečo

A kot so se za STA odzvali iz Soških elektrarn Nova Gorica, pa dosedanje, tudi kriminalistične preiskave niso potrdile njihove odgovornosti za takratno nesrečo.

Današnji dogodek na Soči obžalujejo, a so izpostavili, da v času nesreče ni prišlo do nobenega nenadnega izpusta vode iz elektrarne in s tem povečanega pretoka reke. Pojasnili so, da so za potrebe Kajak kluba Soške elektrarne urejali pretok Soče med 9. in 17. uro, torej tudi v času nesreče. Pretok je bil konstanten okoli 70 kubičnih metrov na sekundo, da so imeli kajakaši vseskozi enake pogoje na progi, so poudarili.

Pretok reke je sicer precej večji, kot bi bilo običajno za ta letni čas, a ne zaradi Soških elektrarn, ampak zaradi dolge zime in poznega taljenja snega, so še pojasnili.

Komentarjev 6
  • Kmodri 19:09 24.junij 2021.

    Sožalje.

  • miran96 13:45 24.junij 2021.

    Pod razno nebi pomislil, da bi otroka pustil, da se udejstvuje tako rizičnega in nepredvidljivega športa… sožalje svojcem!

  • Russell_Ellinger 11:33 24.junij 2021.

    Z enostavnim domačim spletnim delom v prostem času zaslužim več kot 15.000 EUR. Sem redni študent in samo s tem, ko sem dve uri opravljal to službo, sem prejšnji mesec s tem delom zaslužil 17.528 EUR. ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦