Slovenija
11841 ogledov

Novo o železniški nesreči pri Novem mestu

pri Novem mestu iztiril vlak Dolenjskanews.com
Z bližnje brežine se je na tire podrlo drevo, ki je raslo na zasebnem zemljišču. Direktor SŽ-Infrastruktura pojasnjuje, da morajo lastniki poskrbeti, da njihovo premoženje ni razlog za nesreče v železniškem prometu.

V torek zvečer je na železniški progi med postajama Birčna vas in Uršna sela iztiril vlak. Razlog za nesrečo je bilo podrto drevo, ki se je z bližnje brežine podrlo na progo. "Po do zdaj zbranih podatkih je drevo, raslo na zasebnem zemljišču," je povedal direktor podjetja SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc

Na vlaku je bilo poleg treh zaposlenih še sedem potnikov. Pet ljudi je poiskalo zdravniško pomoč, nihče pa ni bil zadržan v bolnišnici. 
Trenutno poteka sanacija proge. Z dvigalom bodo umaknili iztirjeno in nagnjeno garnituro in utrdili progo. Pričakujejo, da bo jutri popoldne proga že odprta za normalen promet. Do takrat bodo na tem odseku potnike vozili z avtobusom. Zaradi daljše poti po cesti zato prihaja do nekajminutnih zamud. 

Ocene materialne škode še nimajo. Na progi bodo morali zamenjati okoli 30 železniških pragov in urediti gramoz. Kakšna je škoda na motorniku, bo znano kasneje. 

pri Novem mestu iztiril vlak | Avtor: Dolenjskanews.com Dolenjskanews.com

Kranjc je povedal, da je vsak potnik, ki kupi karto, zavarovan in lahko uveljavlja odškodnino, če je prišlo do škodnega dogodka. 

Slovenske železnice vsako leto veliko pozornosti namenijo čiščenju brežin. Lani so tako uredili 3,5 milijona kvadratnih površin ob železniški progi. "Zakon jasno napotuje, da moram za varnost ob železniški progi skrbeti upravljavec v progovnem pasu in na parcelah v lasti Republike Slovenije, kot tudi mora vsak lastnik v varovalnem pasu poskrbeti, da njegovo premoženje ne povzroča razlogov za nesrečo v železniškem prometu," je pojasnil Kranjc. 

V zadnjih dneh, ko je zapadlo kar nekaj težkega snega, je bilo treba z železniških tirov odstraniti kar nekaj podrtih dreves, zaradi česar je prihajalo do težav v železniškem prometu. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 20:46 18.januar 2023.

    Nekdo bo zelo drago plačal,če bodo železnice zahtevale odškodnino!!!

  • kmetek 14:44 18.januar 2023.

    KRNEKI, zraven proge v rangu 10m nima kaj biti....naj posekajo vse.