Slovenija
7180 ogledov

Novo okoli petkovega prijetja migrantov

Večino, kar 108 od 123 migrantov, ki jih je policija v petek prijela pri Šembijah, so vrnili na Hrvaško, 15 pa jih je zaprosilo za azil. Med slednjimi gre pretežno za mladoletne osebe, je danes pojasnil Tomaž Čehovin iz Policijske uprave Koper. Akcija še poteka, je pa Čehovin izpostavil, da so bili policijski postopki zakoniti in strokovni.

Begunci v Grčiji Slovenija Tako se je na naval migrantov odzvala slovenska vlada

Postopki v zvezi s petkovim prijetjem večje skupine prebežnikov so bili po dosedanjih ugotovitvah zakoniti in strokovni, je v izjavi za medije poudaril vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave (PU) Koper Čehovin.

Slovenija Neverjeten posnetek migrantov sredi primorskih gozdov

Zaradi zagotavljanja varnosti tako prebežnikov kot policistov se postopke izvaja skladno z določenimi zakonitimi standardi in tako je bilo tudi v tem primeru. Policisti so migrantom ukazali, naj se uležejo, s čimer so jih lažje nadzorovali in nato tudi kakovostno izvedli postopek.

Po izvedbi varnostnih pregledov in ko ni bilo več konkretne nevarnosti, da bi bil v postopkih kdo ogrožen, so prebežnike pospremili do avtobusov, s katerimi so jih pripeljali na policijsko postajo. Tam so opravili registracijske postopke in jih nato z avtobusi vrnili hrvaškim organom.

Kot je navedel Čehovin, pri tem nihče ni bil poškodovan niti ni bilo nasilja, migrante pa so tudi oskrbeli z osnovnimi potrebščinami in hrano. Doslej pri migrantih sicer niso našli orožja ali nevarnih predmetov, prirejenih za napad.

V petkovi akciji je sodelovalo okoli 40 policistov, pri čemer so se odzvale tudi druge policijske uprave.

Vodja sektorja uniformirane policije je ob tem sodelovanje s hrvaško policijo ocenil kot dobro ter dodal, da do zdaj ni bilo težav z vračanjem migrantov. Prav tako so na policiji zadovoljni z delom Slovenske vojske, ki jim je v veliko pomoč. Po drugi strani pa Čehovin razume lokalno prebivalstvo, saj je Bistriško veliko območje "in odzivnost včasih je tudi slabša, kot bi si jo mogoče kdo želel".

Policijski postaji Ilirska Bistrica sicer tako slovenska policija kot Policijska uprava Koper ves čas zagotavljata kadrovsko pomoč zaradi povečanega pritiska ilegalnih migracij, tako da delo poteka učinkovito, je prepričan Čehovin. Ob tem je izpostavil dodatno pomoč vojske, ki se bo s ponedeljkom še okrepila z napotitvijo še enega voda.

Policija prosila za pomoč

Slovenska vojska bo v ponedeljek na pomoč policiji pri varovanju državne meje poslala 35 dodatnih vojakov. Ti bodo v mešanih patruljah in opazovalnicah delovali na območju Policijske uprave Koper, pri svojem delu pa bodo med drugim uporabljali opremo za opazovanje in tudi oklepna voz

 

Komentarjev 56
  • Fulmmer 07:24 22.julij 2019.

    Če že nimamo dovolj policije in vojske, bi lahko preselili medvede in volkove na tist konc.....

  • Skipi 07:18 22.julij 2019.

    Tale na zgornji sliki mi zgleda kot srčni kirurg..... Samo da ne zna operirat

  • Borut_Bavarski 06:31 22.julij 2019.

    Se vidi, da kometirate samo taki z nedokončano osnovno oz srednješolsko izobrazbo. Prav vre iz vas sovraštvo, pa za take kristjane se imate. Pa vse žalite povprek s nadimkom kozjejebci, sami pa z odročnih krajev, kjer se še danes na ...prikaži več veliko prakticira zoofilija. Poleg ovc še mastenje s kobilami, kravami. Morda je v tem problem - da je konukrenca prišla ...