Slovenija
47 ogledov

Novo opozorilo: perutnina naj bo zaprta

Bled labod Iztok Golob
Nacionalni veterinarski inštitu je potrdil osmi primer ptičje gripe pri labodih. Ob tem vnovič opozarjajo lastnike perutnine, naj se držijo predvidenih ukrepov.

Nacionalni veterinarski inštitut je Upravo RS za varno hrano, veterino in varstvo rastlin danes obvestil o pozitivnih rezultatih preiskav pri labodu grbcu, ki so ga našli mrtvega na ribnikih pri Rankovcih v občini Tišina. Gre za osmega laboda, pri katerem so ugotovili prisotnost aviarne influence podtipa H5N8.

"Ker se je bolezen pojavila v občini, ki ni v bližini prejšnjih pojavov, ponovno opozarjamo imetnike perutnine, naj zadržujejo, krmijo in napajajo perutnino v zaprtih prostorih oziroma tako, da ne pride do stika s prostoživečimi pticami," so izpostavili.

Nacionalni veterinarski inštitut je doslej potrdil primer ptičje gripe prototipa H5N8 pri labodih, ki so jih našli na Pragerskem, ob Ptujskem jezeru v občini Markovci in v Mariboru.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.