Slovenija
90 ogledov

Novo opozorilo vremenoslovcev

Nevihtni oblaki. Shutterstock
V prihodnjih dneh bo še hladneje, opozarjajo vremenoslovci, ki so izdali tudi novo opozorilo glede vetra. Kako ravnati z rastlinami?

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v vzhodni Sloveniji pretežno oblačno. Predvsem popoldne in zvečer bodo krajevne padavine, deloma plohe, bolj verjetne v vzhodni Sloveniji. Krepil se bo veter severnih smeri. Dnevne temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem do 14 stopinj Celzija.

Jutri bo v zahodni polovici Slovenije delno jasno, na vzhodu pa zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo močan veter severnih smeri. Zjutraj se bo živo srebro spustilo pod ledišče, temperature bodo od -3 do 4, dnevne od 6 do 11 stopinj Celija.

Novo opozorilo: danes in jutri bo v zgornjem Posočju, pod Karavankami in v severovzhodni Sloveniji pihal močan veter severnih smeri. Najmočnejši sunki bodo predvidoma med 70 in 90 km/h.

"V petek bo povečini sončno, veter bo do jutra oslabel. Zjutraj bo zelo hladno. V soboto bo sončno s hladnim jutrom, popoldne se bo zmerno pooblačilo. Še bo hladno, zjutraj bo možnost slane ali pozebe. V nedeljo bo bolj oblačno, ponekod bo tudi malo dežja. V prvi polovici prihodnjega tedna bo predvidoma suho, v sredo in četrtek pa kaže na bolj deževno vreme," napoved sklenejo na Arsu.

Kako ravnati z rastlinami?

Po podatkih fenološkega monitoringa ARSO je fenološki razvoj od 10 do 14 dni zgodnejši od običajnega, k čemur je pripomoglo nadpovprečno toplo vreme v marcu in v prvi polovici aprila.

Trenutno so koščičaste vrste sadnih dreves v razvojni fazi plodičev, podobno tudi hruške. Zgodnje sorte jablane so ponekod že odcvetele, v večini pa polno cvetijo in odcvetajo. Izjeme so le višje in izpostavljene lege, kjer so cvetni brsti še v fazah mišjega ušesca, balončka oziroma prvih odprtih cvetov, opozarjajo na spletni strani Arsa.

Vinska trta ob normalnih temperaturnih razmerah začne z aktivno rastjo, ko povprečne dnevne temperature preidejo 10 stopinj Celzija. Na Goriškem in v Brdih so že razviti prvi listi, od šest do osem dni bolj zgodaj kot običajno. Tudi v drugih vinogradniških legah v podravskem in posavskem vinorodnem območju že lahko opazimo razvoj mladih poganjkov. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Če se brsti pripravljajo k cvetenju, a so ti še zaprti, lahko prenesejo temperaturo do okoli -3 stopinje Celzija. Ko se cvetovi odprejo pa so lahko kritične temperature že okoli -2 stopinji.

Oplojeni cvetovi in mladi plodiči so najbolj občutljivi. Pri koščičarjih, pečkarjih in orehu jih lahko uniči temperatura zraka pod -1 stopinjo Celzija, za marelice pa je usodna že -0,5 stopinj, še toliko bolj, če kritične temperature trajajo več ur. Mlade poganjke in listi vinske trte uničijo temperature pod -1 stopinjo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
  • leonardo 16:49 19.april 2017.

    HVALA!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:52 19.april 2017.

    Lansko leto so za zaščito vinogradov in sadovnjakov v Franciji imeli 5 dnevno kurjenje. Nekje eno kurišče na cca vsakih 10 metrov - če se prav spomnim.

  • smuc 14:26 19.april 2017.

    Ja, res niso nič napisali o varovanju!!??