Slovenija
58929 ogledov

Novo pri izjemah za prehajanje meje

meja Anja Ščuka
Od ponedeljka nova izjema za prehod meje ...

Po novem je med izjeme brez karantene ali negativnega testa ob vstopu iz rdeče države dodana izjema dostop do prodajaln ali storitev, ki so v sosednji državi bližje ali jih v občini prebivališča ni. Oseba se pa mora vrniti v roku dveh ur ...

Nova izjema

Vlada Republike Slovenije je na sobotni dopisni seji izdala Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

S spremembo odloka je med izjeme brez karantene ali negativnega testa ob vstopu iz rdeče države dodana izjema za državljana Republike Slovenije ali tujca s prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prehaja mejo s sosednjo državo zaradi dostopa do prodajaln ali storitev, ki so v sosednji državi bližje prebivališču osebe, kot so te prodajalne ali storitve v občini prebivališča, ali jih v občini prebivališča ni. 

Oseba se mora vrniti v dveh urah po prehodu meje. Enako se dovoli državljanu sosednje države ali tujcu s prebivališčem v sosednji državi, če so prodajalne ali storitve v obmejni občini Republike Slovenije bližje prebivališču te osebe.

S tem je dodana podobna izjema, kot jo pozna odlok, ki ureja gibanje med občinami. 

Koronavirus v ZDA Slovenija Nove okužbe pri nas, to kažejo zadnji podatki

Na rdečem seznamu še Kanada   

Na zelenem seznamu ni sprememb, na rdeči seznam tretjih držav pa je dodana Kanada.

Med državami članicami EU oziroma schengenskega območja se je z rdečega seznama umaknila finska administrativna enota Österbotten, kar pomeni, da je celotna Finska oranžna, zato je iz te države zdaj omogočen vstop brez omejitev in brez karantene.

Na rdeči seznam so dodane tri administrativne enote Estonije, v Franciji francosko čezmorsko ozemlje Francoska Polinezija, v Grčiji administrativni enoti Severnoegejski otoki in Peloponez, v Latviji administrativna enota Zemgale in na Norveškem administrativni enoti Vestland in Viken. Švedska pa je po novem cela rdeča.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • alibaba40 16:19 22.november 2020.

    pozdravljeni psihiči, spet modrujete celo nedeljsko popoldne. jaz pa ravno iz obale, malo na sončne žarke in pospraviti vikend. sedaj pa vržem v strojček par paketkov, da mi prešteje , koliko je bilo čez vikend čistega. luzerji čao in še ...prikaži več naprej lep popoldan ob tipkanju.

  • Taja 14:10 22.november 2020.

    Doma prepovejo prodajo oblačil in tehničnih izdelkov, lahko pa mirno greš za 2 uri v tujino in to kupiš. A so lahko še bolj neumni s temi ukrepi? Poleti smo reševali hrvaški turizem, sedaj moramo hrvaško, italijansko, madžarsko in avstrijsko trgovino?

  • jan50 10:50 22.november 2020.

    Upam, da ob morebitnim slabim rezultah ne bojo spet krivci šolarčki?