Slovenija
3113 ogledov

Novo pri množičnem vrednotenju nepremičnin

bloki Saša Despot
Vlada je potrdila predloga novel zakonov o množičnem vrednotenju in evidentiranju nepremičnin.

Vlada je na današnji seji potrdila predloga novel zakonov o množičnem vrednotenju nepremičnin in o evidentiranju nepremičnin, so iz vladnega urada za komuniciranje sporočili prek Twitterja. Z njima se rok za izvedbo množičnega vrednotenja z letošnjega poletja zamika na konec marca prihodnje leto.

Geodetska uprava potrebuje namreč dodaten čas za pripravo modelov vrednotenja. Če zakona ne bi popravili, centri za socialno delo, finančna uprava in drugi uporabniki podatkov o ocenjeni vrednosti nepremičnin po 31. juliju letos ne bi mogli več uporabljati podatkov.

Rok za uveljavitev novih modelov vrednotenja nepremičnin in izvedbo novega cikla vrednotenja nepremičnin se bo po predlogu novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin prestavil z 31. julija 2019 na 31. marec 2020. Obvestila o novih vrednostih bodo lastniki nepremičnin tako prejeli v aprilu 2020.

Kot je vlada pojasnila, se je ob strokovnih razpravah o modelih vrednotenja izkazalo, da je potreben daljši rok za njihovo usklajevanje, poleg tega pa je zaradi sprememb modelov vrednotenja in posledične spremembe posplošenih vrednosti pričakovati večji odziv lastnikov nepremičnin in občin v fazi javne razgrnitve modelov vrednotenja, kar tudi zahteva svoj čas.

Povezano z zakonom o množičnem vrednotenju bo spremenjen tudi zakon o evidentiranju nepremičnin, in sicer je predvideno podaljšanje obstoječe ureditve vodenja podatkov o dejanski rabi zemljišč v zemljiškem katastru do 31. marca 2020.

Na dnevnem redu seje je tudi predlog sprememb zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, s katerimi se bo poenostavila, pospešila in pocenila izvršitev pravnomočnega sklepa o dedovanju, poleg tega pa se bo uredil prenos nematerializiranih vrednostnih papirjev na skupni namenski račun pri centralno depotni družbi KDD.

Ministri bodo obravnavali tudi predlog uredbe o odpadnih nagrobnih svečah, katere glavni cilj je bolj jasna ureditev, ustreznejše ravnanje z odpadnimi svečami in preprečevanje njihovega kopičenja pri zbiralcih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.