Slovenija
22949 ogledov

Novo: to so na izredni seji odločili glede štempljanja

Štempljanje Profimedia
Črtanja sprememb v zvezi z evidentiranjem delovnega časa ne bo.

Predlog novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti je predvidel črtanje vseh sprememb, ki jih je na področju evidentiranja delovnega časa uzakonila aktualna vlada in so v uporabi od 20. novembra. To so med drugim beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence ter obvezne elektronske evidence za kršitelje.

"Na ta način želimo obveznosti delodajalcev in delojemalcev postaviti v čas pred sprejemom zadnje novele zakona," je danes v imenu poslancev SDS pojasnil Rado Gladek. S tem bi se po njegovih besedah "slovenskemu gospodarstvu omogočilo, da se namesto z nepotrebno birokracijo ukvarja z rešitvami za ustvarjanje večje dodane vrednosti".

Na vladni strani so vztrajali, da je bilo treba zakonodajo spremeniti, ker je bilo ugotavljanje nepravilnosti na področju evidenc, ki so osnova za izvajanje določb o delovnem času, odmorih in počitkih, s tem pa za obnavljanje fizičnih moči delavca, delovno učinkovitost, dolgoročno ohranjanje delovne sposobnosti in zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, doslej oteženo.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan je predlog SDS ocenil kot nepotreben, saj je njegovo ministrstvo nedavno napovedalo, da bo tri mesece aktivno spremljalo izvajanje novele na terenu, tudi preko posebej za to vzpostavljenega elektronskega naslova evidence.mddsz@gov.si, na katerem sprejema pripombe in predloge. Inšpektorat RS za delo ta čas opravlja predvsem svetovalno vlogo, je spomnil.

Poslanci opozicije so v razpravi vladni noveli očitali neživljenjskost in dodatno obremenjevanje gospodarstva, poslanci koalicije pa so opozarjali, da je novelo v delu, ki se ga zdaj spodbija, pripravil že minister za delo Janez Cigler Kralj v času vlade Janeza Janše. Podčrtali so tudi, da je bila novela lani usklajena na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) ter da podobno evidentiranje poznajo tudi v Nemčiji in na Nizozemskem.

Da je predlog novele, ki jo je vložila SDS, primeren za nadaljnjo obravnavo, je glasovalo 26 poslancev, 45 pa jih je menilo, da ni primeren.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • tlacan 06:08 08.december 2023.

    Zdaj sem v penziji in res ne razumem težave z boljšim evidentiranjem delovnega časa. Na Petrolu smo se registrirali prav za vse. Nekateri so čas ki je namenjen odmoru porabili v več delih za kavo in čik, drugi v 12 ...prikaži več urnem delavniku pa odmora sploh niso smeli koristiti. Niti malica ni bila organizirana. tako so si večinoma nosili s sabo, da niso cel dan bli lačni. Če pa doma nisi imel nič, ti je ostal "automatic servis". - nadaljujem

  • rd2dmk2 17:05 07.december 2023.

    glede evidentiranja, to so poznali v Iskri v SFRJ. drugo, glede evidentiranja malice. ja eni so na malici od prigoda pa do odhoda z dela. tretjič pred letom 2005 vem za firmo, ki je pri svojem evidentiranju imela tudi postavko ...prikaži več "čik pavza". kaj boste pa zdej ?! veste težava bo , ko bo nekdo pregledoval tepodatke in ugotovil, da delavci niso na malici. zdej al se ne "štemplajo" ti lumpi, al pa nimajo časa imet malice ti deloholiki. res je fajn pojest neki kar za blagajno v supermarketu, ko čakaš

  • vera23 17:04 07.december 2023.

    Zanimivo, samo za poslance je to evidentiranje neizvedljivo, zato so izjeme.