Slovenija
18975 ogledov

Novo: Toliko okuženih s koronavirusom lahko pričakujemo

Joze P. Damijan Žurnal24
Izračun, koliko okuženih lahko pričakujemo ob vrhuncu epidemije, sodeč po današnjih podatkih o okuženih.

Trend ugotovljenih okuženih (danes ob 14. uri: 219) se je še bolj upočasnil (le še 21% rast glede na včeraj). Tajektorija se približuje tisti iz 12.3," v svoji analizi ugotavljaj ekonomist Jože P. Damijan, a dodaja, da se je število testov močno zmanjšalo na 787 (13.3.: 1,288, 14.3.: 1,023).

Če je bilo glede na petkove podatke mogoče sklepati, da bo število okuženih doseglo 2337 ljudi, je najnovejši predvideni vrh števila okuženih glede na današnje podatke 1608.

Damijan je že večkrat opozoril, da bo oblika krivulje bistveno odvisna od ukrepov države in omejevanja socialnih stikov. 

Graf števila okuženih z koronavirusom | Avtor: damijan.org damijan.org

"Videli bomo, kako bo nova metodologija vplivala na opazovano dinamiko in končno dejansko število ugotovljenih okuženih," opozarja Damijan. Ker do novih okužb prihaja v skupnosti, torej ne od znanega okuženega, se je vlada odločila, da ne bo več testirala vseh, ki so bili z njim v stiku, ampak le še tiste, ki jih bo treba sprejeti v bolnišnico. Za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženim in zbolijo, se bo štelo, da so zboleli za covid-19.

S tem naj bi razbremenili vse, ki so jemali brise in delali teste, vstopne točke pa bodo spremenili v ambulante za okužene.

Glede na število okuženih pa bi po novem sklepali iz števila pacientov v intenzivni negi.

»Ob predpostavki, da je v intenzivni negi v povprečju 5% dejansko okuženih in glede na to, da naj bi bili danes ob 16. uri 4 pacienti v intenzivni negi, bi po tej metodologiji bilo pri nas 80 okuženih,« je včeraj opozoril Damijan.

"Ta metodologija torej zaenkrat, v tej otroški fazi epidemije, podcenjuje dejansko število okuženih. V fazi zrelosti epidemije bo najbrž nekaj boljši pokazatelj (ni pa nujno, ker se zanaša na empirične ugotovitve iz drugih držav, le-te pa temeljijo na statistikah, dobljenih na testiranju, torej na številu na testih ugotovljenih okuženih in ne na dejanskem številu okuženih, saj slednjega podatka ne poznamo). To pomeni, da bi se po novi uradni metodologiji samo približali podatkom, ki bi jih dobili na testih," je opozoril Damijan.

"Problem nove metodologije pa je v tem, da na njeni osnovi kasneje dobimo podatek o hitrosti širitve okužbe (saj do hospitalizacije pride šele, ko se simptomi zaostrijo). Ažurno testiranje je torej načeloma boljši pristop od tega novega, ker pristojnim daje bolj ažurne informacije o hitrosti širjenja okužbe. Smiselno je, da se opravi čim več testov in da se teste naredi bolj dosegljive (drive-thru sistem)," meni Damijan.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 13
  • jakec1575 14:04 16.marec 2020.

    če bi imeli denar in teste potem bi zbral raje korejski sistem. pri cemer bi se okuzeni morali držati doma. ampak ja. ne moremo sprejeti drugacnega ukrepa od italije, ker smo sosedi.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 19:53 15.marec 2020.

    Pretiravajo!!! Vse v mejah normale.Nobenih mask,nobenih razkužil,rokavic,nobenih večjih nakupov. Po gostilnah itak ne hodim.Treba je biti discipliniran v osnovi.Redno pranje rok,če se pogovarjaš,gledaš da na normalni razdalji in ne točno v obraz,kljuke odpiraj s čim manj kontakta,tipke pritiskaj s stisnjenim ...prikaži več sredincem ali kazalcem,gledaš da nisi dolgo kje v vrsti,se ne rokuješ in to je to.Koliko pa navadna gripa letno vzame življenj?

  • Avatar praufo
    praufo 19:50 15.marec 2020.

    krivulja vztrajno narašča , potem pa padec, pa sej ne morem verjet, kdo se tukaj igra z nami, pa kdo je naroču padec in zakaj takrat? svašta