Slovenija
24019 ogledov

Novo: Vlada sprejela novo odločitev glede pogonskih goriv

Bencinska črpalka Bralec
Vlada se je odločila vnovič regulirati cene pogonskih goriv.

Vlada se je odločila za regulacijo pogonskih goriv. Maloprodajna cena za liter 95-oktanskega bencina je določena pri 1,560 evra, cena za liter dizelskega goriva pa pri 1,668 evra. Za 50-litrski tank 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 78 evrov, za enako velik rezervoar dizelskega goriva pa 83,40 evra.

Določila je tudi najvišje veleprodajne cene, in  sicer 1,540 evra za 95-oktanski bencin in 1,648 evra za dizelsko gorivo. 

Uredba bo veljala od srede pa vse do vključno 10. avgusta. 

Kot je v utemeljitvi zapisalo gospodarsko ministrstvo, se je vlada za vnovično začasno regulacijo obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv odločila zaradi utemeljenega pričakovanja novih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih cenovnih nihanj v povezavi z napovedjo o embargu EU na uvoz ruske nafte.

Z ukrepom želi vlada, kot navaja ministrstvo, stabilizirati trg in cene obeh goriv v korist gospodarstva in potrošnikov. Vlada bo po izteku ukrepa določila primerno nadomestilo podjetjem, ki jim ukrep povzroča občutno škodo. 

Gneča na bencinski črpalki | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc

Na mesec 30 milijonov evrov škode

V uvodu v besedilo predloga gospodarsko ministrstvo podaja oceno javnofinančnih učinkov vnovične regulacije. Po podatkih treh glavnih naftnih trgovcev (Petrola s 318 servisi, OMV s 120 servisi in MOL Slovenija s 53 servisi) je ocena občutne škode, ki podjetjem nastaja zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne cene približno 30 milijonov evrov na mesec. V to oceno ni vključena morebitna škoda, ki bi podjetjem nastala zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene veleprodajne cene.

V primeru kontrole cen in obveznosti prodaje po regulirani ceni ob občutni škodi namreč zakon o kontroli cen predvideva povračilo trgovcem. To bi tako lahko državo stalo vsaj 30 milijonov evrov na mesec. Treba pa je dodati, da so bile cene v prejšnjih mesecih že regulirane in si podjetja lahko obetajo porvnitev občutne škode tudi za tisto obdobje.

Konec aprila tako, zdaj drugače

Od sredine marca do konca aprila sta bili ceni najbolj prodajanih vrst goriva – 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo – regulirani s strani države. Zaradi negotovih razmer se je takrat vlada odločila, da najvišji maloprodajni ceni omeji pri 1,503 evra za liter 95-oktanskega bencina in 1,541 evra za liter dizelskega goriva. Konec marca je sledila še odločitev o najvišji dovoljeni veleprodajni ceni goriva. 

Konec aprila se je vlada odločila, da uredbe ne podaljšala. Takrat so pojasnili, da so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale, prav tako niso zaznavali motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv.

S 1. majem so tako cene poskočile. Če je 50-litrski rezervoar dizelskega goriva zadnji dan aprila stal 77,05 evra, dan kasneje pa za manj kot 90 evrov ni bil napolnjen. Danes liter 95-oktanskega bencina stane 1,714 evra na servisih OMV Slovenija in 1,717 evra na servisih Petrol in MOL Slovenija, medtem ko je liter dizla 1,856 na OMV Slovenija in 1,862 evra na servisih Petrol in MOL Slovenija. Omenjene cene veljajo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • dusan11 22:35 10.maj 2022.

    Antikrist gnoj vseh gnojev

  • rd2dmk2 21:34 10.maj 2022.

    pomagajte mi. ukradli so mi vrtno kosilnico. prepoznavna lastnost, poln tank.

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 20:11 10.maj 2022.

    Najlepša hvala, fašist Janša, ampak vseeno bom naslednjič volil tvoje nasprotnike!