Slovenija
37 ogledov

Novoles v prisilno poravnavo

Novoles potrebuje tehnološko posodobitev. (Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Uprava podjetja Novoles je vložila predlog prisilne poravnave in tako "posegla po skrajnem sanacijskem ukrepu, ki je še na razpolago".

"Spekter težav je zelo širok, zato je zdaj potrebno nastopiti odprto in konstruktivno," je predlog komentiral predsednik uprave Sergej Murgelj. "Finančnih obveznosti glede na stanje Novolesa ni več mogoče promptno servisirati."

V zadnjih letih je Novoles zabeležil 23 milijonov evrov negativnega čistega poslovnega izida in če k temu prištejemo še sredstva državnih pomoči, je tako družba v osmih letih porabila več kot 30 milijonov evrov sredstev. Poslovno leto 2010 je bilo eno najslabših v zgodovini, saj je bilo ustvarjenih več kot 8 milijonov evrov izgub. "Podjetje potrebuje nov vir za tehnološko posodobitev, saj proizvajamo kakovostne in tržno zanimive izdelke, vendar zaradi zastarele tehnologije na zahtevnih trgih nismo konkurenčni," pravi Murgelj.

Zdaj so tako na vrsti ključne poteze za ohranitev Novolesa in začetek polne proizvodnje, ki ji bo sledila prenova poslovnih procesov in poslovnega modela. Ključno vlogo bodo v naslednjih dneh odigrali upniki, predvsem banke in država, in strateški partnerji, ki so neposredno vezani na Novoles.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.