Slovenija
23 ogledov

Novoles za zdaj rešen

Pohištvo iz vezanega lesa jim, kot je povedal Rok Barbič, prinaša največ dohodka Žurnal24 main
Svež denar. Skupščina izglasovala dokapitalizacijo, stečaj ne grozi več, a nekaj odpuščanja bo.

Novo mesto. V Novolesu, ki mu je zaradi slabih finančnih razmer že grozila prisilna poravnava ali stečaj, so na včerajšnji skupščini delničarji izglasovali dokapitalizacijo in ga tako za zdaj rešili pred najhujšim.

Izglasovana je bila dokapitalizacija v višini dobrih treh milijonov evrov, od tega bo 1,55 milijona evrov spremembe terjatev v lastništvo, preostali del pa denarni vložki. Takšen je bil predlog večjih lastnikov, to sta poleg družbe PDP, Posebne družbe za podjetniško upravljanje gozdno gospodarstvo iz Novega mesta in Gozd Ljubljana,” je povedal Rok Barbič, direktor Novolesa.

Vplačila morajo izpeljati v 15 dneh. “Ker so bile te odločitve izglasovane z veliko večino (97 odstotkov), verjamem, da nihče od delničarjev ne bo snedel besede,” je dejal.

Nadaljujejo selitev
Do leta 2012 nameravajo v Novolesu, kot so napovedali že pred dobrim letom, celotno proizvodnjo centralizirati v Straži. Tako so do zdaj sem že preselili dva obrata iz Krškega in Račjega sela. “Prvi dve fazi centralizacije sta za nami, v tretji bomo sprostili zemljišča, da bo s svojo žago sem lahko vstopilo gozdno gospodarstvo. Četrta faza pa bo pripojitev in preselitev Pohištva Brežice, za kar bo treba zgraditi novo halo, za katero že pridobivamo gradbeno dovoljenje,” je naštel.

Zmanjševanje zaposlenih
Letos nameravajo število zaposlenih z zdajšnjih 708 zmanjšati na 620. “Od tega imamo načrtovanih 21 starostnih upokojitev, 33 sodelavcev bo doseglo pogoje za predčasno upokojevanje, torej bo dobra polovica odšla na mehek način,” je razložil. Nekaj bo gotovo, kot je dodal, tudi naravnih gibanj, razliko do potrebnega zmanjšanja pa bodo reševali s posebnim programom.

Na vprašanje, kaj bo s številom zaposlenih po dokončanju centralizacije, je odgovoril, da za zdaj težko reče, a se bodo gotovo tudi s tem prilagajali stanju na ključnih trgih.

88 delavcev naj bi letos iz Novolesa odšlo; več kot pol v pokoj, preostali po programu odpuščanja.

Lani slabo, letos bolje
Poslovanje. Lani so Novolesu prihodki iz prodaje padli za skoraj 30 odstotkov, kar je bil poleg zamujanja s projektom centralizacije vse proizvodnje v Straži in zadolženosti ključni vzrok, da je skupina Novoles pridelala štiri milijone evrov izgube, sem pa je vštet tudi dober milijon evrov obresti od posojil.

Tekoče poslovanje je boljše. Trenutna primerjava z lani kaže, da imajo za 18 odstotkov naročil več, tako da smo na delo poklicali skoraj vse delavce, ki so bili na čakanju, prihodnji teden jih bo na delo prišlo še zadnjih sedem,” je povedal Barbič. Kot je dodal, so pridobili nove kupce v Nemčiji, Avstriji, Franciji in Italiji, trenutno opremljajo dva hotela v Veliki Britaniji in enega v Bruslju, nadejajo pa se tudi opremljanja večjega hotela v Nemčiji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.