Slovenija
13239 ogledov

Jasno, kdaj se bo upokojencem spet smejalo, a ne vsem

Upokojenci Saša Despot
Solidarnostni dodatek za upokojence bo izplačan 11. januarja 2021. Izplačan bo v treh višinah.

Solidarnostni dodatek, ki ga določa PKP7, bo izplačan vsem upokojencem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, če prejemajo pokojnino, ki jo izplačuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), in katerih pokojnina znaša v višini 714,00 evrov ali manj.

Izplačan bo v treh različnih višinah:

- tisti, ki prejemajo pokojnino v višini do 510,00 evrov, bodo dobili 300 evrov,

- tisti, ki prejemajo pokojnino v višini med 510,01 in 612,00 evrov, bodo prejeli 230 evrov,

- tisti, ki prejemajo pokojnino v višini med 612,01 in 714,00 evrov, bodo dobili izplačan solidarnostni dodatek v višini 130 evrov.

Poleg upokojencev so v enakih višinah do njega upravičeni še prejemniki invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, če njihovo nadomestilo znaša 714,00 evrov ali manj.

Zakon PKP7 (Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije Covid-19), ki predvideva izplačilo solidarnostnega dodatka za upokojence, je bil včeraj objavljen v uradnem listu.

Solidarnostni dodatek za upokojence bodo prejeli tudi tisti zavarovanci, ki so bili v obvezno zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic. Prav tako ga bodo prejeli tudi tisti, ki so bili upokojeni na podlagi Zakona o starostnem zavarovanju kmetov.

V znesek pokojnine za obračun solidarnostnega dodatka se upošteva tudi znesek dela vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju, dodatki in razlike pokojnin k pokojnini po drugih predpisih. Prav tako se upošteva tudi znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja, izplačane za mesec januar 2020; in sicer na podlagi dokazila, ki ga je zavod že pridobil za izplačilo letnega dodatka v letu 2020.

Višina solidarnostnega dodatka se za te uživalce določi glede na skupen znesek pokojnin iz slovenskega pokojninskega zavarovanja ter pokojnin, prejetih iz tujine. Tisti upokojenci, ki zavodu niso posredovali dokazila o višini tuje pokojnine za izplačilo letnega dodatka v letu 2020, do izplačila solidarnostnega dodatka niso upravičeni.

Znesek izplačanega dodatka se ne bo upošteval v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči, in ne bo podlaga za rubež na podlagi sklepov o izvršbi, izdanih po Zakonu o izvršbi in zavarovanju ali po Zakonu o davčnem postopku.

Znesek solidarnostnega dodatka ne bo podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Vsi prejemniki solidarnostnega dodatka bodo prejeli tudi obvestilo o nakazilu prejemkov.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • migi 10:17 31.december 2020.

    Zalazniku se smeji že par let! Trobilo ...da mu ni para! Tudi on bo nekoč v penziji, me zanima,kako se mu bo takrat smejalo!!!!Po vsem napisanem,smo žulj v peti njemu in vladi....da pa ima lahko mesečno plačo,sem pa tudi jaz ...prikaži več prispeval k temu! Zato....utihni!!!!!!!

  • joza 10:07 31.december 2020.

    Res je,najbolj se bo smejalo tistim,ki si tega dodatka ne zaslušijo.

  • Janez_53 09:47 31.december 2020.

    Pa kaj vam je, novinar Janez Zalaznik??? ZAKAJ SE BO LE UPOKOJENCEM "SMEJALO"??? Iz kakšnih razlogov se vi in nekateri vaši kolegi norčujete iz upokojencev? Niti enkrat niste zapisali, da se bo smejalo duhovnikom, ki bodo dobili (po krivici!) po ...prikaži več SEDEMSTO EVROV MESEČNO??? Nehajte vendar že s tem bedastim omalovaževanjem najbolj ranljivih v našem krivičnem sistemu! A vas res ni sram? Ste zmožni opravičila ljudem, ki so dolga leta garali za drobiž in tudi sedaj dobivajo drobiž?