Slovenija
14087 ogledov

Naj mu bo ime Luka!

dojenček porodnišnica Shutterstock
Veselje v slovenskih porodnišnicah.

* - Fotografija je simbolna

Deklica v porodnišnici Celje se je kot prva v Sloveniji rodila že tri minute čez polnoč. Le štiri minute za njo je prav tako deklica privekala na svet v Kranju. Prvi deček se je 32 minut čez polnoč rodil v ljubljanski porodnišnici, kjer pa je še pred njim le 16 minut čez polnoč na svet prišla deklica.

V največji slovenski porodnišnici v Ljubljani so se do 7. ure rodili trije otroci, ena deklica in dva dečka.

teden otroka Magazin Teden otroka v slovenskih porodnišnicah

Živahno v Mariboru

Bolj živahno je bilo v mariborski porodnišnici, kjer je bilo v prvi noči leta 2019 že pet rojstev, dveh deklic in treh dečkov. Prva je bila rojena deklica ob 00.35, prvi deček pa ob 2.57.

V celjski porodnišnici, kjer so med vsemi porodnišnicami imeli prvo rojstvo v tem letu, so se sicer do 7. ure rodili trije otroci, prvi deček ob 2.23.

porodnišnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V Kranju sta se v prvi uri tega leta rodili dve deklici, v Brežicah deklica dve minuti čez 1. uro, v Slovenj Gradcu pa je poleg dečka, ki je bil rojen ob 00.33, zjutraj ob 7.29 na svet privekala deklica. V Novem mestu se je pet minut čez 6. uro rodil deček, prav tako deček se je ob 6.10 rodil v postojnski porodnišnici, ki jo bo danes obiskal predsednik republike Borut Pahor.

V porodnišnicah v Šempetru pri Gorici, Trbovljah, na Jesenicah, Ptuju, v Murski Soboti in Izoli na prva rojstva na prvi dan v letu 2019 še čakajo.

Lesnina XXXL Promo Uporabno Naj bo letošnje silvestrovo nepozabno

Sloveniji napovedali 55 otrok

Pri Unicefu so sicer ocenili, da se bo na prvi dan novega leta v Sloveniji rodilo približno 55 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,014 odstotka od skupno 395.072 novorojenčkov, ki naj bi bili rojeni prvega januarja 2019 po vsem svetu. Prvi otrok se bo najverjetneje rodil na otoku Fidži, zadnji pa v ZDA, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef.

Dojenčki | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Največ otrok se bo rodilo v Indiji

Na prvi dan novega leta se bo največ otrok rodilo v Indiji (69.944), sledijo Kitajska (44.940), Nigerija (25.685), Pakistan (15.112), Indonezija (13.256), ZDA (11.086), Demokratična republika Kongo (10.053) in Bangladeš (8428). V teh državah se bo na novega leta dan zgodila več kot polovica vseh rojstev na svetu.

Luka med najbolj priljubljenimi imeni

Družine se bodo na novega leta dan po vsem svetu razveselile številnih Aleksandrov, pa tudi Oliverjev, Sofij, Lucasov, Liamov in Helen, ki sodijo med pogostejša imena v številnih državah sveta. V Sloveniji medtem starši novorojenčke najpogosteje poimenujejo z imeni Luka, Jakob, Mark, Zala, Eva in Ema.

AirBNB Ljubljana Popotnik Za novo leto skoraj vse ljubljanske nastanitve zasedene

Toda številni novorojenčki ne bodo dočakali drugega dneva, so opozorili v Unicefu. V letu 2017 je v 24 urah po rojstvu umrlo približno milijon novorojenčkov. Dva milijona in pol novorojenčkov pa je umrlo pred dopolnjenim prvim mesecem. Večina smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom, okužb, kot sta sepsa in pljučnica.

Leto 2019 bo zaznamovala 30-letnica Konvencije o otrokovih pravicah, ki jo bo Unicef obeležil s številnimi dogodki po vsem svetu. S sprejetjem konvencije so se vlade zavezale, da bodo med drugim z zagotavljanjem kakovostne zdravstvene oskrbe izboljšale možnosti za preživetje vsakega otroka.

V zadnjih treh desetletjih je bil dosežen izjemen napredek na področju preživetja otrok. Število otrok, ki umre pred petim rojstnim dnem, se je namreč več kot prepolovilo. A napredek na področju preživetja novorojenčkov precej zaostaja. Novorojenčki, ki umrejo pred dopolnjenim prvim mesecem življenja, predstavljajo 47 odstotkov vseh smrti otrok, mlajših od pet let.

novo leto Slovenija Ljubljana ob polnoči pokala po šivih

Unicef nadaljuje kampanjo Vsak otrok živ (Every Child Alive), s katero poziva k zagotavljanju cenovno dostopnih in kakovostnih zdravstvenih rešitev ter ukrepov za vsako mater in novorojenčka. Ti vključujejo stalno oskrbo s čisto vodo in električno energijo v zdravstvenih ustanovah, prisotnost usposobljenega zdravstvenega osebja pri porodih, zaloge zdravil in pripomočkov za preprečevanje in zdravljenje zapletov med nosečnostjo in v času poroda ter opolnomočene mlade, ki si želijo bolj kakovostno zdravstveno oskrbo.

Po navedbah izvršnega direktorja Unicefa Slovenija Tomaža Bergoča naj bi novorojenčki, rojeni v Sloveniji na prvi dan novega leta, glede na trenutno pričakovano življenjsko dobo najverjetneje živeli do začetka 22. stoletja. "Žal pa približno polovica vseh otrok na svetu, ki se bodo rodili v 2019, tega verjetno ne bo dočakala. Novorojenček, ki bo rojen januarja 2019 v Sloveniji bo najverjetneje živel do leta 2100, medtem ko novorojenček v Somaliji najverjetneje ne bo živel dlje kot do leta 2077," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.