Slovenija
320 ogledov

Novost: že grožnja je nasilje

tznaslovnica 22.11.2007 Nasilje nad zenskami, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Spremembe zakona o preprečevanju nasilja v družini prinašajo novo obliko družinskega nasilja: zalezovanje.

Zalezovanje je "naklepno ponavljajoče se neželeno vzpostavljanje stika, fizično vsiljevanje, opazovanje, vmešavanje v storitve oziroma usluge ali druga oblika neželenega vdora v življenje žrtve, ki povzroči strah, ponižanje, občutek manjvrednosti, ogroženosti in druge duševne stiske"

Predlog sprememb zakona, ki je bil sprejet pred osmimi leti, bo v javni razpravi do 1. marca. 

V praksi se je pogosto dogajalo, da je nasilje izvajal kdo, ki ni spadal v kategorije družinskih članov, kot jih je določal zakon, zato so definicijo razširili. Po novem se bo za družinsko nasilje štelo tudi nasilje novih partnerjev družinskih članov, oseb, ki so v partnerskem odnosu pa ne živijo v skupnem gospodinjstvu ter tudi, kadar je razmerje že prenehalo. 

Nasilje bo tudi grožnja

Po novem se bo za fizično ali spolno nasilje štela že grožnja. "Dodatno naj bi za fizično nasilje štelo tudi prisiljevanje v delo ali opustitev dela ter omejevanje gibanja in komuniciranja, za spolno nasilje pa tudi objavljanje spolnih vsebin o žrtvi. Kot psihično nasilje se dodatno opredeljuje razširjanje informacij o žrtvi. Širi pa se tudi opredelitev ekonomskega nasilja, in sicer kot neizpolnjevanje obveznosti do družinskega člana ali prelaganje obveznosti na družinskega člana, brez njegove vednosti ali pristanka," so pojasnili na ministrstvu za delo. 

Ukrepi za eno leto, ne le za pol

Po novem bo lahko sodišče ukrepe za prepoved približevanja izreklo tudi na predlog centrov za socialno delo, ne le na predlog žrtve, trajali pa bodo lahko 12 mesecev, ne le šest, kot je veljalo doslej. 

Žrtev bo oproščena plačila sodnih taks za vse postopke, ki bodo tekli po tem zakonu, spremljevalec, ki si bo sama izbrala, pa jo bo lahko spremljal v vseh postopkih, kjer je udeležen povzročitelj nasilja, ne le v postopkih povezanih z nasiljem.  

Policija nič več pred vrati

S spremembami zakona nameravajo rešiti tudi zaplet, ko policija ni mogla skupaj z žrtvijo stopiti v stanovanje, v katerega je šla po obleko in druge nujne stvari in v katerem je bil tudi povzročitelj nasilja. Po novem se bo upoštevalo, da žrtev s prošnjo policiji za varovanja daje tudi soglasje za vstop v stanovanjske prostore.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Elvis Kopitar 12:17 02.februar 2016.

    Zalezovanje je "naklepno ponavljajoče se neželeno vzpostavljanje stika, fizično vsiljevanje, opazovanje, vmešavanje v storitve oziroma usluge ali druga oblika neželenega vdora v življenje žrtve, ki povzroči strah, ponižanje, občutek manjvrednosti, ogroženosti in druge duševne stiske".

  • Elvis Kopitar 12:16 02.februar 2016.

    Policisti se mi bodo že smilili počasi LOLJih mam kar nekaj za prijavit :)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 03:26 02.februar 2016.

    Dobre spremembe.