Slovenija
33 ogledov

Novosti pri prijavi prebivališča

novogradnja stanovanja stanovanjski blok Žurnal24 main
Vlada je na seji sprejela novelo zakona o prijavi prebivališča, kjer se uvajajo spremembe na področju prijave prebivališča.

Vlada je na seji sprejela predlog novele zakona o prijavi prebivališča, ki uvaja pomembne spremembe na področju prijave prebivališča. Po mnenju vlade bodo prav spremembe tega zakona med drugim prinesle rešitve za posameznike, ki so prijavili ali želijo prijaviti prebivališče na naslovu, ki še ni evidentiran v registru prostorskih enot.

Novosti pri naslovu za vročanje
Poleg odprave krajevne pristojnosti za prijavo in odjavo stalnega in začasnega prebivališča in možnosti elektronske prijave in odjave stalnega in začasnega prebivališča bo ena izmed bistvenih novosti zakona tudi vzpostavitev naslova za vročanje, ki naj bi odpravil težave sodišč in upravnih organov pri vročanju njihov sodb in pisem. Posamezniki, ki imajo poleg stalnega prebivališča tudi eno ali več začasnih prebivališč, bodo naslov za vročanje morali prijaviti pri upravljavcu registra stalnega prebivalstva.
Predlog pa pri tem določa tudi, da mora zavod za prestajanje kazni oziroma prevzgojni dom prijaviti začasno prebivališče zaprtih oziroma priprtih oseb v treh dneh po nastopu kazni zapora, pripora ali prevzgojnega ukrepa, odjaviti pa pred odpustom.

Z novelo tudi višje globe

Novela zakona o prijavi prebivališča prinaša tudi višje globe.

 
Predlog novele med drugim določa tudi zvišanje glob v primeru kršenja določb zakona o prijavi prebivališča in uvaja sankcioniranje posameznih kršitev oziroma opustitev. Tako naj bi bili kaznovani opustitev obnove začasnega prebivališča in opustitev prijave začasnega prebivališča s strani tujca. Prav tako predlog v okviru uskladitve z drugimi zakoni določa podaljšanje roka za prijavo stalnega prebivališča novorojenčka z osmih dni po rojstvu na čas osmih dni po določitvi osebnega imena.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.