Slovenija
743 ogledov

NPU nad nepridiprave: Prali denar, ponarejali poslovne listine ...

denar bankovci Profimedia
Nelegalno so pridobili skoraj 2 milijona evrov.

NPU je podal kazenski ovadbi na specializirano državno tožilstvo zoper sedem fizičnih oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Te naj bi družbi z območja Maribora oškodovale za 1,93 milijona evrov.

Preiskovalci so ugotovili, da sta osumljeni osebi iz dveh gospodarskih družb z območja Policijske uprave Maribor v letih 2016 in 2017 odredili več plačil prejetih fiktivnih računov podjetij iz tujine. S sodelovanjem in pomočjo slovenskega državljana in štirih tujih državljanov so vsa prejeta denarna sredstva takoj dvignili z bančnih računov, so danes sporočili iz Generalne policijske uprave.

Osumljenci so si s kaznivimi dejanji pridobili protipravno premoženjsko korist na škodo ene gospodarske družbe višini okoli 480.000 evrov, na škodo druge gospodarske družbe pa v višini okoli 1,45 milijona evrov, so ugotovili preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Ti so kriminalistično preiskavo zaključili sredi septembra, so še navedli.

Kot piše spletni Večer, gre za preiskavo, v katero naj bi bil vpleten mariborski podjetnik in davčni svetovalec Rok Snežič. Preiskave so lani marca potekale na območju mariborske in koprske policijske uprave ter na Hrvaškem in v BiH. V Mariboru so tedaj preiskovalci obiskali prostore podjetja Snežič davčni inženiring, na Ptuju pa prostore podjetja Rohrtech, ki so prostori nekdanjega imperija RM Vuk, še navaja Večer.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:25 07.oktober 2022.

    Vihar v kozarcu vode. Tudi če je Snežič zraven nebo nič. Ker on nima nič premoženja.