Slovenija
5853 ogledov

Otroke čaka takoj po počitnicah

Šola
Nekateri devetošolci morajo v štirih tednih, kolikor jih po praznikih ostane še do konca šolskega leta, dobiti še po 15 ocen, vmes pa bodo izgubili tri dni zaradi pisanja testov nacionalnega preverjanja znanja, ki ne štejejo za nič.

Takoj po počitnicah bodo učenci in učenke in učenci šestih in devetih razredov osnovne šole pisali nacionalno preverjanje znanja (NPZ). V petek, 4. maja, bodo pisali test slovenščine, v ponedeljek, 7. maja, pa iz matematike. Učenci devetih razredov bodo v sredo, 9. maja, pisali še pisni test iz tretjega predmeta.

Letos NPZ dražji za 200 tisoč evrov

V letošnjem šolskem letu so NPZ teste pisali tudi tretješolci. Izvedba NPZ se je zato podražila za okoli 200 tisoč evrov in bo tako skupna cena okoli 600 tisoč evrov. "Pozitivni rezultat NPZ bi moral biti pogoj za napredovanje v naslednji razred. To je edini argument za upravičitev stroškov," meni predstavnik ravnateljev Gregor Pečan.

Učenci v šoli Kmalu Slovenija Za NPZ v tretjem razredu se je prijavilo 110 šol

Rezultat bo pretvorjen v oceno

Vendar v letošnjem šolskem letu NPZ-ji še vedno nimajo nobene prave teže. Ministrstvo za šolstvo je sicer po večletnih kritikah glede smiselnosti preverjanja NPZ, uvedlo novost. Dosežek nacionalnega preverjanja znanja iz matematike in slovenščine v devetem razredu bo namreč pretvorjen v oceno, ki bo vpisana v redovalnico in bo upoštevana pri zaključni oceni. Rezultati NPZ ob zaključku 3. in 6. razreda ne bodo vplivali na oceno in ne bodo zapisani v spričevalo.

Letos še brez ocene

Vendar pa letošnji testi še ne bodo ocenjeni, ministrstvo mora namreč najprej spremeniti pravilnik o ocenjevanju v OŠ ter pripraviti izhodišča za prevrednotenje rezultata NPZ v oceno."Namen nacionalnega preverjanja znanja je, da učenke in učenci pridobite dodatne informacije o svojem znanju, učiteljice in učitelji oziroma šole pa na ta način dobijo tudi širši vpogled, v kolikšni meri uresničujejo cilje iz učnih načrtov," sporočajo z ministrstva za šolstvo. NPZ bodo tako predvidoma ocenjeni v naslednjem letu. Rezultat testa je tako pomemben le pri vpisu v srednjo šolo v primeru, ko se šola uvede omejitve in se na zadnjem mestu seznama znajde več vpisanih učencev z enakim številom točk.

Mnogi učenci NPZ ne bodo pisali

Ministrstvo pri načrtovanju letošnje izvedbe NPZ ni upoštevalo dejstva, da petek 4. maj pade v teden, ki ima zaradi praznikov le dva delovna dneva in so nekateri starši zaprosili za podaljšanje prostih dni, ker bodo na počitnicah. Tako nekateri učenci testov NPZ ne bodo pisali. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, drugega termina za pisanje NPZ ne bodo razpisali. "Ocena iz NPZ je le ena izmed ocen učencev 9. razreda, ki jo pridobijo tekom šolskega leta. V primeru, da otrok izostane od pouka, je seveda potrebno opravičilo," pojasnjujejo na ministrstvu.

NPZ pišejo v času največjih pritiskov

Veliko večja težava pa je, da testi NPZ predvsem v devetem razredu, kjer šolsko leto zaključijo 15. junija, torej teden prej kot ostali, pišejo ravno v času intenzivnega spraševanja, testov, zajključevanja in popravljanja ocen. "Prejšnji teden so me nekateri devetošolci prosvetlili, da pišejo še 8 preizkusov in morajo pridobiti še 8 ustnih ocen ... Kje za vraga naj najdejo še motivacijo za NPZ, ki v sistemu še vedno ne pomeni nič? Čisto nič se tudi ne zgodi, če ga ne pišeš! Kot tudi, če ga pišeš izjemno dobro ali slabo! Predstavlja pa stres!" je zapisala učiteljica Bojana Potočnik, članica Učiteljskega združenja Slovenije.

 


 

Komentarjev 5
  • onyxx 12:43 01.maj 2018.

    NPZ pokaže, kakšno je dejansko znanje učencev pri dotičnih predmetih. Vemo , da so med osnovnimi šolami velike razlike in odličnjak za ene šole lahko zna bistveno manj, kot z druge, bolj zahtevne.

  • izy 09:34 01.maj 2018.

    NPZ je nepotreben tako za učitelje, predvsem pa za otroke. Z NPZ si polnijo računi določenih posameznikov. Ukiniti NPZ takoj!

  • brencl 08:42 01.maj 2018.

    Zgrešeno je to, da NPZ nima statusa tako imenovane "male mature" in bi kot tak predstavljal enega od ocenjevalnih pogojev za nadaljevanja šolanja na srednji šoli.