Slovenija
7004 ogledov

Za NPZ v tretjem razredu se je prijavilo 110 šol

Učenci v šoli
Na osnovi prijav bodo določili vzorec šol, ki bodo prostovoljno sodelovale pri poskusnem preverjanju.

Poročali smo že, da bodo na nekaterih osnovnih šolah Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za tretješolce poskusno izvedli že aprila letos. "Do 15. decembra smo prejeli prijave s 110 osnovnih šol," pojasnjujejo pri Državnem izpitnem centru. "Z vseh šol je prijavljenih 4.402 učencev."

Pojasnjujejo, da bo poskusno preverjanje potekalo iz slovenščine in matematike ter bo pri posameznem predmetu bo trajalo 45 minut. "Seznama šol, ki bodo sodelovale v poskusnem preverjanju NPZ v 3. razredu še nimamo," dodatno pojasnjujejo pri RIC-u. "V januarju 2018 bomo, na osnovi prijav, določili vzorec šol, ki bodo prostovoljno sodelovale pri poskusnem preverjanju."

Šola Šolstvo Slovenija Za del tretješolcev NPZ že aprila Branimir Štrukelj Izglasovana Slovenija 14. februarja stavka učiteljev

Gradivo še pripravljajo

Preiskus bodo šole izvajale v začetku aprila 2018. "V predmetni komisiji za slovenščino in matematiko so bili imenovani konzulenti (učitelji razrednega pouka), ki pripravljajo gradivo za poskusno preverjanje," so o pripravah še povedali pri RIC-u. "Gradivo je v fazi osnutka in v naslednjih mesecih predmetne komisije in Ric čaka precej dela, da bo pripravljeno končno gradivo."

Učenci v šoli | Avtor: Profimedia Profimedia

V okrožnici, s katero je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, iskalo šole, na katerih bodo poskus izvedli, so zapisali, da želijo pridobiti informacije o primernosti dolžine in težavnosti preizkusov znanja, primernosti različnih tipov nalog, razumljivosti različnih navodil za reševanje nalog ter zapisu navodil za vrednotenje in njihovi razumljivosti. Pridobljene informacije poskusnega preverjanja znanja se bodo po navedbah MIZS lahko uporabile pri pripravi sistema NPZ v 3. razredu v prihodnje.

Osnovna šola Najprej poskus Slovenija Kdaj obvezen drugi tuji jezik? slovenija 22.10.07, euro sola, ucenci, pouk, solske klopi, foto Dejan Mijovic Slovenija Predlog zakona: Prvi tuji jezik v prvem, drugi v sedmem. Oba obvezna.

Spremembe zakona o osnovni šoli

Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) poteka že vrsto let v 6. in 9. razredu, ministrstvo pa načrtuje, da ga bo uvedlo tudi v tretjem razredu osnovne šole. A zato bo potrebno spremeniti zakon o OŠ, ki poleg uvedbe NPZ v tretjem razredu uvaja tudi vpis ocen NPZ v tretji trijadi osnovne šole. 

Učenci v šoli | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrstvo je predlog novega zakona pripravilo že poleti, a je nanj prejelo številne pripombe. Napovedalo je, da bo na podlagi pripomb spremenjeni predlog zakona pripravilo do konca poletja, a se to do sedaj še ni zgodilo.

Metka Zorec NESMISELNOST DEVETLETKE Slovenija Metka Zorec: Učencev, kot smo jih imeli včasih, ni več Šola v naravi Intervju Slovenija "Zgodilo se je že, da so petošolke v šolo prihajale v tangicah"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 06:50 23.december 2017.

    Pred leti ni bilo več zaželjeno pisno ocenjevanje znanja učencev v prvem in drugem razredu s strani učiteljev,pa se ni nihče bunko, da je preveč plačan ker ima manj dela. Da pa bi se našel kdo,ki bi prostovoljno vrnil preveč ...prikaži več plačano ne delo. Kaj bi pa sedaj radi opravičili stavko,ker bodo imeli "več dela" zaradi NPZ?