Slovenija
25 ogledov

NSi in SLS upata na tri poslance

Slovenija 04.12.2013 Ljudmila Novak, novinarska konferenca predsednice NSi Ljudm Saša Despot
Svet NSi je večinsko potrdil sporazum o skupnem nastopu s stranko SLS na evropskih volitvah.

Predsednica NSi Ljudmila Novak ocenjuje, da bo sodelovanje strank SLS in NSi obrodilo dobre sadove in da lahko dobijo celo tri evropske poslance.

Za skupno listo je glasovalo 80 odstotkov članov sveta stranke, preostalih 20 odstotkov je po njenih besedah menilo, da je NSi dovolj močna tudi za samostojen nastop na volitvah, nekaj pomislekov je bilo zaradi preteklih negativnih izkušenj, zlasti v času združevanja leta 2000, nekateri občinski odbori pa imajo s sodelovanjem s SLS slabe izkušnje na terenu.

Novakova je prepričana, da današnja odločitev sveta NSi daje neko novo upanje na pomladni strani tudi v prihodnosti. Prepričana je, da bo skupna lista zmagovalna. "Zdaj je preveč pesimističnega razmišljanja v Sloveniji, prevečkrat se ljudje izrekajo proti, NSi se je izrekla za. Za skupno listo, sodelovanje, neko novo upanje, perspektivo v Sloveniji," je poudarila in dodala, da je čas za novo pomlad, ki naj se začne z dobrim rezultatom na volitvah v Evropski parlament. Ob tem verjame v glas tistih, ki si želijo več sodelovanja in upanja za prihodnost.


"To je dokaz, da se tudi v Sloveniji lahko kaj dogovori"

Vodstvi obeh strank sta okvirni sporazum za sodelovanje dorekli v petek. Nosilec liste bo aktualni evropski poslanec Lojze Peterle, ki je danes dejal, da je odločitev sveta NSi zanj "zelo jasen in vzpodbuden političen izraz volje". Po njegovih besedah namreč ne gre le za povezovanje in skupen projekt dveh pomladnih strank, temveč za dokaz, da se tudi v Sloveniji kaj da dogovoriti.

Peterle je prepričan, da bo to odločitev pozdravila tudi Evropska ljudska stranka (EPP), pa tudi volivci. Obenem je izrazil željo, da med vsemi pomladnimi strankami pride do "nekega dogovora", kako se bodo lotili teh volitev. "Ker mislim, da bi bilo nenavadno, da se tri sestrske stranke Evropske ljudske stranke, ki jih zavezujejo jasne vrednote in načela, ne bi dogovorile, kako bi šle na te volitve, ne da bi izgubljale v bojih med seboj," je povedal.

SDS jim sodelovanja ni ponudila

Novakova pa je na vprašanje, kako si predstavlja sodelovanje s SDS, odgovorila, da sta tako NSi kot SLS samostojni stranki in se imata pravico odločati, kot želita. V NSi menijo, da je skupna lista korak v pravo smer, SDS pa jim sodelovanja na teh volitvah ni ponudila. "V DZ pa pri stvareh, kjer se strinjamo, seveda ni težav, sodelujemo tudi s SDS in to velja tudi za v prihodnje," je dodala.

Vsa imena na listi še niso znana

Izvršilni odbor SLS bo petkov okvirni sporazum obravnaval v ponedeljek, končno besedo bo imel glavni odbor stranke. Če dogovor potrdi tudi SLS, bodo na skupni listi po štirje člani iz obeh strank: po dva moška in dve ženski iz vsake.

Prvo in drugo mesto bi pripadla NSi, tretje in četrto SLS. Na petem mestu bo predstavnik NSi, na šestem SLS, na sedmem bo Novakova, na osmem pa predsednik SLS Franc Bogovič.

Konkretnih imen - razen za prvo in zadnji dve mesti - niso dorekli. Neuradno bi bil na drugem mestu lahko podpredsednik NSi Aleš Hojs, na petem pa direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič.

Iz vrst SLS je Bogovič že v petek kot možni kandidatki omenil poslanko SLS Jasmino Opec in podpredsednico stranke Olgo Franca ter dodal, da je v obtoku še več imen.

Komentarjev 6
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 14:54 16.marec 2014.

    Kakšna prihodnost neki,lopovi crkveni so pokradli 800 milijonov eurčkov25 tisoč delničarjem,in vsi so pretežno starejši.NJIHOVA PRIHODNOST JE BRSKANJE PO SMETNJAKIH ,ker nebojo mogli preživet.

  • Er 11:01 16.marec 2014.

    S takimi babnicami ni nobenega novega upanja v prihodnosti. Skozi hinavsko politiko se dobrika nekaterim,ki so do sedaj odklanjali njen način dela v politiki.

  • Johan Spohan 08:19 16.marec 2014.

    Čemu so sploh potrebne te volitve za osem osebkov, ki za veliko plačo ne delajo nič. Naredimo žrebanje, prodajajmo loterijske listke in izžrebajmo teh osem srečnežev . Prihranek bo vsaj 2 miljona pri organizaciji volitev pa še od prodaje loterijskih ...prikaži več listkov se bo nateklo najmanj toliko. Tisti ki bodo izžrebani pa tako ali tako ne bodo delali nič, kakor ne delajo nič izvoljeni paraziti.