Slovenija
25 ogledov

NSi ne popušča glede kvoruma

Sestanek predsednikov parlamentarnih strank. Anže Petkovšek
V Novi Sloveniji (NSi) še vedno nasprotujejo uvedbi kvoruma za veljavnost referenduma, je današnjo odločitev izvršilnega odbora stranke povzela njena predsednica Ljudmila Novak.

Po njenih besedah pa v NSi soglašajo, da je treba referendumsko zakonodajo zaostriti, o čemer so se v prihodnje z drugimi strankami pripravljeni pogovarjati.

Vendar pa se jim zdi kvorum zadnji instrument, s katerim bi zaostrili pogoje za razpis referenduma, kajti ko je referendum izveden, ga je treba plačati, je pojasnila Novakova. Kot je dodala, kvorum tudi ne pripomore k spodbujanju državljanov, da bi se referendumov udeleževali.

Novakova: Vsak mora malo popustiti

So pa v NSi po besedah Novakove pripravljeni na pogovore s strankami, ki si želijo sprememb referendumske zakonodaje, in bodo to tudi predlagali. A če želijo priti do končnega rezultata, mora pri pogovorih vsak malo popustiti, je v izjavi za medije menila predsednica NSi.

"In glede na to, da se je prav največji zagovornik kvoruma umaknil iz tega dogajanja, menimo, da lahko nekatere stvari, kot je kvorum, znova odpremo," je še dodala.

Na vprašanje, ali verjame, da bodo druge stranke sprejele njihovo pobudo, je odgovorila, da so parlamentarna in koalicijska stranka, po njenem mnenju pa je prav, da se upoštevajo pobude vseh strank. Izvršilni odbor stranke je po njenih navedbah sicer odločitev sprejel soglasno.

Dvotretjinske večine ni

Dvotretjinske večine za ustavno spremembo referendumske ureditve tako še naprej ni. Kot je po sestanku z vodji parlamentarnih strank pretekli teden pojasnil predsednik vlade Janez Janša, imajo namreč za to ustavno spremembo podporo 58 poslancev. NSi spremembe ne podpira zaradi nestrinjanja s 35-odstotnim kvorumom. Pozitivna Slovenija pa je predlagala, da bi spremembe referendumske ureditve stopile v veljavo šele 1. januarja 2015.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.