Slovenija
13 ogledov

Nuklearka do leta 2043

Jedrska elektrarna je v lanskem rekordnem proizvodnem letu ustvarila 140 milijon Žurnal24 main
Leta 2013 se JEK izteče licenca za obratovanje, ki jo je mogoče podaljšati le za deset let. Študija pa je pokazala, da lahko življenjsko dobo elektrarne podaljšamo še za dodatnih 20 let.

Študija Jedrske elektrarne Krško (JEK), narejena po ameriških standardih, je pokazala, da lahko življenjsko dobo elektrarne podaljšamo za dodatnih 20 let, pravi Stane Rožman, direktor krške nuklearke. Po njegovih besedah gre za običajno prakso v svetu, tako da bo JEK jutri oddala vlogo za podaljšanje življenjske dobe na agencijo za jedrsko varnost.

"Ne gre za avtomatsko podaljšanje. Leta 2013 se izteče licenca za obratovanje, ki jo je mogoče podaljšati le za deset let," pravi Rožman. Podaljšanje bo torej postopno, poleg tega pa bo agencija pripravila programe, ki jih bo morala elektrarna izpolniti za podaljšanje.

Odlagališče zadošča
Prostor za visokoradioaktivne odpadke po besedah Rožmana zadošča za podaljšanje življenjske dobe. V bazenu za izrabljeno gorivo bodo potrebne le manjše prilagoditve rešetk. Prav tako naj bi začasno skladišče na prostoru elektrarne zdržalo podaljšanje dobe, tudi če agencija za radioaktivne odpadke ne najde trajne rešitve. JEK je sicer v lanskem letu napolnila 131 sodov z radioaktivnimi odpadki, tako da so v začasnem skladišču trenutno že 3.703 sodi.

Drugi blok čaka državo
“Drugi blok krške nuklearke čaka na strateško odločitev države. Za projekt potrebujemo zelo široko podporo, zajet pa mora biti v nacionalnem energetskem programu ali predviden v posebnem zakonu,” pravi Martin Novšak, direktor GEN energije, lastnice polovice nuklearke. Družba ima sicer v letošnjem proračunu rezerviranih osemsto tisoč evrov za nakup zemljišč za gradnjo drugega bloka. Celoten projekt pa je ocenjen na tri do štiri milijarde evrov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.