Slovenija
2992 ogledov

Nuklearka Krško: Tako so zaščitili zaposlene, ki skrbijo za delovanje elektrarne

Jedrska elektrarna Krško ostaja v vseh scenarijih. Greenpeace opozarja, da bi jo Žurnal24 main
Tudi v Nuklearni elektrarni Krško so delo prilagodili varnostnim ukrepom v času grožnje koronavirusa.

Prav tu pa zaposlenih ne morejo napotiti z dela ali delo v celoti opravjati na daljavo, kot številna druga podjetja in ustanove. Obrat, ki mnogim zagotavlja električno energijo, mora skrbeti tudi za varnost ljudi in okolice ob nenehni prisotnosti radiacije.

Plačujete eno, druga zastonj

Redki mislijo na to, da je v jedrski elektrarni ves čas prisotna že nevarnost žarčenja. Ta se sprošča ob proizvodnji električne energije in v, sicer varnem okolju. Če temu dodamo še zunanjo nervarnost, kot je epidemija koronavirusa, morajo v krški nuklearki zdaj skrbeti za zajezitev dveh različnih groženj.

Da bi zagotovili varno in nemoteno proizvodnjo ter dobavo električne energije, je potrebna nenehna prisotnost določenega števila zaposlenih. Obenem pa je, zaradi tega, toliko večja nevarnost okužbe s koronavirusom. To velja predvsem v oddelkih, kjer dejansko poteka proces sproščanja jedrske energije. Temu primerno so prilagodili tudi delo, ukrepe pa so objavili na svoji spletni strani.

V sporočilu za javnost so med drugim zapisali: "Z razglasitvijo epidemije na državni ravni prehajamo na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za zagotavljanje varnega in stabilnega obratovanja elektrarne. To pomeni izmenski nadzor obratovanja, nujna testiranja varnostne opreme, nujna vzdrževalna dela, analitična kemija hladilnih medijev, radiološki nadzor znotraj elektrarne in v okolju ter fizično varovanje elektrarne."

Zaposleni pod strogim nadzorom

Poleg začasne ustavitve vseh nenujnih del, predvsem na projektih gradnje, so omejili vstop v elektrarno, ki je dovoljen samo osebju za izvajanje nujnih storitev za nemoteno odvijanje osnovnih funkcij zagotavljanja varnosti in obratovanja.

Prepovedali so vsa službena potovanja, za zaposlene, ki so se vrnili iz počitnic v Italiji so uvedli dvotedensko karanteno. Prisotni delavci v obratu morajo skrbeti za medsebojno ločenost, izmenske skupine imajo stalno sestavo. Izvajajo tudi dezinfekcijo skupnih vozlišč in nadzorujejo telesno temperaturo ob vstopu v elektrarno.

Tu pa je še upoštevanje navodil za samozaščito in zmanjšanje tveganja okužbe z virusom, predvsem izmenskega osebja ter navodil samozaščite zaposlenih izven delovnega časa. Sestanki bodo potekali preko digitalnih povezav, uvedli pa so tudi delo od doma za vse zaposlene, katerih fizična prisotnost v objektu ni nujna.

Stroga izolacija osebja

Kot nam je še povedala predstavnica za stike z javnostmi v NEK-u, Ida Novak, za zdaj še niso uvedli ukrepa stroge izolacije osebja znotraj obrata oz. ločenost nujnega osebja od zunanjega sveta. Če pa bi se kdo od zaposlenih za to odločil, temu ne bodo nasprotovali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.