Slovenija
20 ogledov

O demokraciji v Sloveniji: "Zelo hudo je"

france bucar Žurnal24 main
Po mnenju Franceta Bučarja v Sloveniji nadaljujemo partijsko ureditev oblasti.

V pogovoru za Mladino je predsednik prvega slovenskega demokratično izvoljenega parlamenta France Bučar ocenil, da je slovenska demokracija v zelo slabem stanju.

"Prava diktatura je ostala nedotaknjena"

"Zelo hudo je," pravi. Demokracija namreč ni družbena ureditev popolne enakosti. Veljati mora samo formalnopravna enakost, je pojasnil. V Sloveniji po njegovi oceni nadaljujemo partijsko ureditev oblasti, "preprosto smo nadaljevali, kar je prej partija gradila". "Ko je nastajala ta država, se te nevarnosti nismo zavedali, mislili smo, da lahko samo s pravnim aktom razglasimo demokracijo, a prava diktatura je ostala nedotaknjena," je opozoril.

Kaj je parlament?

Če se bodo stvari nadaljevale v tej smeri, bodo po Bučarjevih napovedi kmalu postali odveč poslanci, pa politične stranke. "Odveč bo tudi država. Vse, kar bo obstajalo, bodo oligarhi posameznih skupin, ki se bodo med seboj dogovarjali, kakšna bo prihodnost," meni.

Eden od temeljnih problemov v Sloveniji je po njegovem mnenju to, da nimamo parlamenta. Ta ima le formalno vlogo, pravi. Brez močnega, samostojnega parlamenta pa ne moremo govoriti o demokraciji, je prepričan.

"Mehanizem je popolnoma enak kot v časih partije. Najprej so se vse domenili na vrhu, potem se je to razširilo na politbiro, ki je dal odločitvam potrebno formalno partijsko legitimiteto. Model je isti. Samo table so se menjale," je spomnil.

Ni zaljubljen v Jankovića

Na očitke, da je pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami podprl Zorana Jankovića, odgovarja, da je Janković kompetenten in sposoben. Če pa bo obsojen, "naj gre", meni. "Nisem kakšen poseben zaljubljenec v Jankovića," pravi. A dokler bo dobro delal, bo zanj dober. Toda politike ne zanima, kdo dobro dela, ampak kdo hodi v cerkev in kdo je bil pri ta rdečih, pravi. "Še danes mi očitajo: tole barabo Zorana Jankovića si podprl. Ne, jaz sem podprl tistega, ki je bil v danih razmerah najboljši. Od leta 1941 do danes se nismo na tem področju ničesar naučili," meni.


Komentarjev 13
  • dragec 18:36 01.julij 2015.

    ZLIKAJO

  • Scott 03:21 09.januar 2013.

    Tov.bučar;kako je že bilo s tistim vašim ukazom,naj iz mrtvega oficirja slečejo uniformo,jo operejo in...

  • vidralas 22:50 15.junij 2012.

    Z vsem spoštovanjem g.Bučar,predvsem zaradi vaše starosti.Toda vi ste bili(samoumevno z murglaši,ali Udbovci,kakor vam je pač ljubše)kreator te bede,ki je danes v Sloveniji.Vi ste šli prositi nekega bednika pred ljubljanski magistrat,da bi reševal Slovence.Nimate vsaj kančka slabe vesti,da svojo avtoriteto ...prikaži več izskoriščate za ohranjanje nekih privilegijev(čeprav sem prepričan,da ste poštena oseba,ki za lastne koristi ne bi počela takšnih stvari).Toda dokler vam slovenstvo ne bo pomenilo, več kot neka ideologija,ali pa jugoslovanstvo,vam kljub vašemu doktoratu ne verjamem.