Slovenija
7 ogledov

O denarju skrivnostni

tržnica Ljubljana Anže Petkovšek
Čez teden ali dva bo znano, ali bodo garažo pod tržnico lahko gradili.

Gradis skupina G in Kranjska investicijska družba (Kid) bi gradila podzemno parkirno hišo Tržnica in prizidek k Mahrovi hiši ter uredila Vodnikov trg, saj sta na razpisu za javno-zasebno partnerstvo oddala edino ponudbo. Koliko denarja sta pripravljena vložiti v projekt, na Mestni občini Ljubljana niso povedali, ker je "ponudnik finančni načrt označil za poslovno skrivnost". V javnem razpisu je sicer projekt ocenjen na 31,2 milijona evrov.

Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, meni, da celotna ponudba ne more biti poslovna skrivnost, ampak so to lahko le nekateri deli. "Tisti, ki vstopajo v razmerja z javnim sektorjem, morajo vedeti, da tu veljajo drugačna pravila glede transparentnosti in javnosti, kot velja med zasebnimi subjekti, kjer se lahko vse določi za poslovno skrivnost," je dodal.

Možen je tudi upravni spor

Ali bosta Gradis in Kid gradila garažo, bo po pogajanjih odločil ljubljanski župan. Da bo kdorkoli sploh lahko gradil, pa morajo najprej na ministrstvu za infrastrukturo in prostor odločiti glede pritožb na izdano gradbeno dovoljenje za gradnjo garaže: "Zadeva je v obravnavi; rešena bo predvidoma do konca tega oziroma začetka prihodnjega meseca."

Med drugimi se je pritožila tudi ljubljanska nadškofija, ki kot stranka v postopku nastopa zaradi bližnjega semenišča in ljubljanske stolnice. Zoper gradbeno dovoljenje za garažo je bilo vloženih šest pritožb; o štirih so na ministrstvu že odločili, o dveh še bodo. Če bo katera upravičena, sta možna dva scenarija. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor lahko zadevo vrne upravni enoti v vnovično odločanje ali samo odloči o zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja. V zadnjem primeru lahko nadškofija ali katerikoli drugi pritožnik sproži upravni spor. Ta je možen tudi, če so pritožbe neupravičene in jih ministrstvo zavrne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.