Slovenija
53 ogledov

O dovoljenjih dvomijo

Predelava nevarnih odpadkov po mnenju tamkajšnjih prebivalcev ne spada v okolico Žurnal24 main
Odpadki. V nekdanji Opekarni Zalog zdaj razvrščajo odpadke. Civilna iniciativa zahteva revizijo dovoljenj.

Podjetji Ekosistemi in ONM - Energija, ki na območju nekdanje Opekarne Zalog zbirata, razvrščata in predelujeta odpadke, imata po besedah Alojza Knaflja, župana Občine Straža, za svojo dejavnost vsa potrebna dovoljenja, a na občini teh dovoljenj še niso videli.

Dom redkih živali

Zaloška kotlina. Spodnji tok reke Temenice s poplavno ravnico ter z vodo zalitimi opuščenimi glinokopi v Zalogu in letališki stezi sestavljajo mokrišča Zaloške kotline, ki so del evropskega omrežja Natura 2000. Kot v predstavitveni zgibanki piše Andrej Hudoklin z novomeške območne enote Zavoda RS za varstvo narave, je treba mokrišča v Zaloški kotlini ohraniti, saj so v slovenskem merilu pomemben habitat želve močvirske sklednice, Temenica je prehranjevališče ogrožene vidre, mokrišča pa so življenjski prostor drugih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.

Agencija RS za okolje (Arso) naj bi namreč vloge za soglasja namesto na Občino Straža poslala na Mestno občino Novo mesto.

Ostalo v predalu
“Vsa ta dovoljenja so pridobili v zadnjem letu, in to brez naše vednosti,” poudarja Knafelj. Na vprašanje, zakaj je Arso vloge pošiljal na novomeško občino namesto na straško, nam včeraj z Arsa niso odgovorili.

Prav tako niso z novomeške občine odgovorili, zakaj vlog niso odstopili Občini Straža, temveč so nerešene ostale pri njih, kar naj bi za Arso pomenilo, da občina z izdajo dovoljenja soglaša.

O tem, ali je šlo pri postopku zgolj za pomoto, Knafelj pravi: “Lahko, da ja, se pa precej nagibam k misli, da morda le ni šlo samo za pomoto.”

Tudi nevarni odpadki
“Na območju opekarne odpadki, med njimi galvanski mulj in drugi nevarni odpadki, ležijo vse naokrog po dvoriščih, večinoma ne pod streho, in ob dežju se vse to cedi v zemljo. Vse to na prostoru, ki ga okrog in okrog obdaja območje Nature 2000,” pravi Franc Plut, predstavnik civilne iniciative in straški občinski svetnik.

Ob tem omeni tudi zelo slabo cestno povezavo do podjetja. “Kontejnerji s temi nevarnimi odpadki se vozijo po ozki cesti med hišami Zaloga. Kaj če se zgodi nesreča in se kontejner prevrne?” se sprašuje.

Zahtevajo revizijo
Civilna iniciativa namerava sprožiti revizijo vseh postopkov izdaje dovoljenj za omenjeni podjetji. “Tega postopka ne bomo mogli urejati sami, zato pri tem pričakujemo pomoč župana in občinskih služb,” še pravi Plut.

Na zadnji občinski seji so svetniki sicer sprejeli občinski podrobni prostorski načrt, ki v gospodarski coni Zalog predvideva le zbiranje in predelavo nenevarnih odpadkov. A ta bo, kot pravi Knafelj, upoštevan šele, ko bo po treh letih Arso omenjenima podjetjema znova izdajal dovoljenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.