Slovenija
10 ogledov

O imenih se samo šušlja

Karl Erjavec Saša Despot
Pogajanja. Za mizo bodo po področjih.

Po zaključku pogajanj z vsako stranko nove koalicije posebej se bodo danes začela vsebinska pogajanja po področjih. Odbor za pravosodje je včeraj že podprl nov zakon o vladi, ki so ga pripravili v PS. Z njim naj bi dobili 12 ministrstev in urad za Slovence po svetu. Če bodo predlog danes potrdili še poslanci na plenarni seji, pa “bo predsednica vlade imela v resnici podlago za sestavo vlade”, je dejal Jani Möderndorfer, vodja poslancev PS.

Predlog predvideva ločitev ministrstva za kulturo od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, novo kulturno ministrstvo naj bi po prvih informacijah vodil pisatelj Vlado Žabot, med kulturniki pa še poteka razprava o drugih možnostih.

Ministrstvu za notranje zadeve bo pripojeno področje javne uprave, po neuradnih informacijah naj bi ga prevzel Gregor Virant (DL), samostojno ministrstvo za pravosodje, ki bo skrbelo tudi za tožilstvo, pa Senko Pličanič (DL).

V ime ministrstva za delo, družino in socialne zadeve so predlagatelji dodali enake možnosti, po prvih informacijah naj bi ostalo PS. Največja koalicijska stranka naj bi sicer obdržala vsaj pet ministrskih mest (med njimi finance, gospodarstvo in infrastrukturo).

Neuradno naj bi bil kandidat za gospodarskega ministra poslanec PS Stanko Stepišnik, za finančnega pa Mojmir Mrak ali Anton Rop.

Möderndorfer o delitvi in o imenih še ni želel govoriti, brez izjav je s pogajanj odšla tudi mandatarka Alenka Bratušek. Že pred nekaj dnevi je sicer dejala, da si v vladi želi vse predsednike strank. Igor Lukšič (SD), ki je najprej rekel, da ga v tej vladi ne bo, naj bi zato vseeno prevzel šolsko ministrstvo. SD se omenjajo še v povezavi z resorjem za obrambo z Ljubico Jelušič ali za kmetijstvo z Dejanom Židanom, mesto predsednika parlamenta pa je že zasedel njihov Janko Veber.

Samostojnih pogajanj se je kot zadnji udeležil Desus. Karl Erjavec, ki naj bi ostal na ministrstvu za zunanje zadeve, je pogovore označil za uspešne in konstruktivne: “Ovir ni bilo, tudi kar se tiče stvari, ki jih Desus najbolj zastopa, torej stabilne pokojnine in javno zdravstvo. Mislim, da je veliko možnosti, da bo Desus sodeloval v tej novi koaliciji.” Tomaž Gantar (Desus) naj bi tako, neuradno, ostal na zdravstvenem ministrstvu.

Po novem naj bi v kabinetu predsednika vlade dobili državnega sekretarja za “vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud”. Poslanec nove opozicije Jožef Jerovšek (SDS) pa je že izrazil mnenje, da se za tem ne skrivajo dobri nameni in da je cilj te odločitve, da bi se z državnim denarjem uničevalo opozicijo.

Komentarjev 1
  • privat 09:41 05.marec 2013.

    Kakor vidimo...ostajamo sužnji v suženjski državici brez pravice na "drugačno vlado"..Kraljevina Ravbarland!