Slovenija
16 ogledov

O Janši bo odločal sodni svet

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Minister za pravosodje Aleš Zalar je v zvezi z zastaranjem zadeve na ormoškem okrajnem sodišču in ovadbo Janeza Janše sodnemu svetu predal vso dokumentacijo.

Aleš Zalar je izrazil pričakovanje, da bo svet presodil, ali predsednik ormoškega okrajnega sodišča zagotavlja sojenje brez nepotrebnega odlašanja.

Predsednika okrožnega sodišča je "posebej prosil, naj preveri sistem spremljanja in ukrepanja v primeru zastaranja kazenskih zadev". Pri tem je izpostavil predvsem primer zastaranja zadeve na ormoškem okrajnem sodišču.

Po zakonu o sodiščih je sodni svet tisti, ki presoja, ali predsednik sodišča opravlja svoje naloge v skladu z zakonom, zagotavlja sojenje brez nepotrebnega odlašanja in sprejema potrebne ukrepe.

Kot smo prvi poročali v današnji izdaji Žurnala24, je predsednik SDS Janez Janša kazensko ovadil ormoškega okrajnega sodnika. Očita mu, da je z nevestnim in malomarnim delom onemogočil sojenje policistu, ki naj bi Janši leta 2006 grozil na spletnem forumu. Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je že odredil preiskavo primera.

Zalar je med obiskom na Ptuju sicer pregledal reševanje zadev v tamkajšnjem sodnem okrožju; ugotovil je, da okrožno sodišče na Ptuju "zelo dobro obvladuje zadeve". Tak pristop ptujskega okrožnega sodišča je lahko zgled ostalim, je ocenil Zalar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.