Slovenija
11 ogledov

O koaliciji po volitvah

soočenje Pop TV
1/18
Saša Despot
Pahor, Janša, Janković in Virant, ki jim najbolje kaže v boju za premierski stolček, so bili zadržani pri napovedovanju morebitne koalicije po volitvah. Enotni pa so si v tem, da bodo potrebni varčevalni ukrepi in socialni dialog.

Na volitvah bo veliko vlogo odigralo zaupanje, ki ga imajo volivci v posamezne kandidate. Zaupanje v Viranta je omajala afera nadomestilo, Janković se sooča z očitki glede hiše v Grosupljem, Pahor se mora zagovarjati za podporo nekaterim svojim ministrom, ki so storili napake, Janša pa se še vedno ni opravičil predsedniku države zaradi prirejanja dokumentov o atentatu v Velikovcu.

Borut Pahor meni, da bi volivci lahko zaupali njemu, ker je v treh najtežjih letih Slovenijo vodil v njeno dobro, varno in relativno uspešno. "Če sem izgubil zaupanje, ker sem postavil domovino pred stranko in osebne interese, potem bi ga želel še enkrat izgubiti," je dejal.

Janez Janša je izpostavil, da smo v času, ko se tehtajo dejanja in se voli ekipo ter program. "Ni vseeno, kaj kdo ponuja za prihodnost," meni prvak SDS. Pomen programa je izpostavil tudi Zoran Janković, ki je ob tem izpostavil še ekipo, ki stoji za programom, in dosedanje delo.

Gregor Virant je za svojo referenco izpostavil štiriletno ministrovanje. Napovedal je, da bo vse svoje znanje vložil v to, "da naredimo, kar je dobro za državo".

Skupno jim je varčevanje

Vsi štirje kandidati so si enotni, da bo treba v prihodnjem letu varčevati na vseh področjih. Janša je poudaril, da je treba v povprečju prihodnje leto privarčevati 10 odstotkov. Prvi njihov ukrep bi bil 10-odstotno znižanje funkcionarskih plač, kar bi bil dober zgled. Po njegovih besedah bi bilo treba privarčevati najmanj 500 milijonov evrov, rezerve pa bi bilo treba iskati na vseh ministrstvih.

Janković je izpostavil nujnost reforme trga dela in reformo delovnih procesov. Treba bi bilo povečati tudi prihodke v proračun in iskati rezerve na odhodkovni strani. Janković kot ključne elemente izpostavlja nova delovna mesta, davčne olajšave, investicije in uspešno črpanje sredstev.

Pahor je dejal, da je njegova vlada zdajšnjim funkcionarjem onemogočila, da bi svoje zaposlene zaposlili za nedoločen čas. Pripravili so interventni zakon, za katerega upa, da se bodo v prihodnjem tednu s sindikati vendarle uskladili.

Virantova ekipa je pripravila kalkulacijo, kako bi v prvem letu prihranili. Med ukrepi, ki bi se jih poslužili, sta krčenje sive ekonomije za polovico in odpiranje trga.

Socialni dialog je potreben

Prihodnja vlada se bo zelo hitro znašla za skupno mizo s sindikati, saj bo treba med drugim sprejeti pokojninsko reformo. Kot je poudaril Janša, je socialni dialog nujen, za pomembne odločitve pa si bo treba vzeti dovolj časa. Da sta pogovor in zaupanje ključna, meni tudi Janković, ki zagovarja vladno pokojninsko reformo.

Virant meni, da se na koncu vedno da najti kompromis, pri čemer je treba najti zdravo pamet. Nujno je, da se čim prej sestavi novo vlado, ki mora takoj začeti s socialnim dialogom in graditi na zaupanju. Pahor je poudaril, da so se s sindikati pogovarjali, vendar pa je nastopil čas, ko je bilo treba odreagirati in je to tudi naredil.

Zadržano o možnih koalicijah

Ob vprašanju, s kom bi bili pripravljeni iti v koalicijo, so vsi poudarjali, da je na takšno matematiko treba počakati do trenutka, ko bodo znani rezultati volitev. Virantova lista je načeloma odprta za sodelovanje, a ne za vsako ceno.

Janša je poudaril, da je govorjenje o možnih koalicijah na podlagi javnomnenjskih raziskav nespametno. Prav tako se v to ne spuščajo v Jankovićevi ekipi, kjer pa je kljub temu jasno, da koalicija s SDS odpade.

Medtem ko bi Janković s Pahorjem šel v koalicijo, pa bi slednji glede te možnosti še premislil. Kot je dejal, morajo ugotoviti, ali imajo skupne poglede na reforme. Kamen spotike pa bi najverjetneje znala biti agencija za upravljanje kapitalskih naložb.

Janša je ob tem preostale tri pozval, da se dogovorijo, da takoj po volitvah spremenijo postopek imenovanja vlade in ga tako skrajšajo, s čimer so se strinjali.

soočenje Pop TV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj pravijo boljše polovice?

Za konec so se kandidatom pridružile še njihove boljše polovice, ki so podale svoj pogled na odločitve o kandidaturi. Nana Brejc Virant je dejala, da je bila odločitev za vrnitev v politiko skupna, vendar pa je bilo njeno stališče, naj se vrne z novo stranko. Kot je dejala, svojemu možu vedno pove svoje mnenje, a se ta potem odloči po svoje.

Odločitev za kandidaturo na parlamentarnih volitvah je bila skupna odločitev in najtežja v njunem življenju, je dejala Mija Janković. Verjame v svojega moža in njegovo zmago, kar je bil tudi razlog za to, da so se podali v bitko. Ne glede na vse pa bo možu stala ob strani.

Urška Bačovnik Janša priznava, da se ji kot ženi in mladi materi z vstopom soproga v volilno bitko življenje ne bo spremenilo na bolje. Na vprašanje, zakaj se mu je treba v to podajati, ji je mož pred meseci odgovoril, da meni, da lahko veliko naredi za ljudi. Kljub temu pa je poudarila, da ji stoji ob strani.

Tanja Pečar se zaveda, da delo predsednika vlade zahteva celega človeka in da je njen partner temu posvetil vso svojo energijo. Kljub temu pa je vedno naredil tudi tisto, kar je dobro za družino. O vseh stvareh se pogovarjata in znata dogovoriti, tako da je prepričana, da bo tako tudi vnaprej.

Komentarjev 15
  • privat 18:42 26.november 2011.

    GREMO NOVINARJI NAREDITE RED ;ČE GA ŽE POLICIJA IN SODSTVO NE MORE....Zdaj je čas da pomagate Sloveniji v obliki kritiziranja slabih politikov..

  • majmun 09:07 26.november 2011.

    je kdo za monarhijo da končamo že enkrat vso to sranje

  • letalo13 23:41 25.november 2011.

    zanimivo, kako NSi potiskajo naprej na RTV SLO, ko pa je MMC urednik iz časopisa Družina