Slovenija
10 ogledov

O (ne)gospodarnosti Darsa

Pahor je ob odprtju odseka 30. junija lani poudaril, da je za izgradnjo zaslužni Žurnal24 main
Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ za razrešitev nadzornikov in uprave Darsa. Odločitev izhaja iz poročila računskega sodišča glede negospodarnega ravnanja pri izplačilu odškodnine.

 

V primeru odškodnine Darsa lastniku zemljišča, kjer poteka dolenjska avtocesta, je računsko sodišče eno osebo zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja že ovadilo.

Dolenjska avtocesta. Je Dars pri njeni izgradnji ravnal gospodarno ali ne? Računsko sodišče je – kot je znano – decembra ugotovilo, da bi Dars moral lastnika zemljišča, kjer poteka del nove avtoceste, razlastiti, ne pa da mu je odštel odškodnino v višini poldrugega milijona evrov. Dars je lastniku zemljišča plačal še več kot 330 tisočakov akontacije dohodnine in povzročil tveganje nekaj več kot 209 tisoč evrov letnega obračuna dohodnine, za kar lastnik dodatno terja Dars.

 

Del dogovorjenega denarja Dars zadržal
Del odškodnine v višini 500 tisoč evrov je Dars zadržal za financiranje izgradnje nadvoza, za katerega sta Dars in ministrstvo za promet s fizično osebo sklenila pogodbo o sofinanciranju.

Ta je po navedbah računskega sodišča v nasprotju z zakonom o javnih cestah, ki dovoljuje sklenitev tovrstne pogodbe le z gospodarsko družbo ali podjetnikom.

Primer je pod drobnogled vzela tudi komisija za preprečevanje korupcije. Anonimno prijavo so prejeli že decembra 2009, vendar so jo zaradi premalo podatkov zavrgli. Po objavi revizijskega poročila so decembra lani zopet odprli dve zadevi, povezani s sumom storitve kaznivega dejanja cenilke in ene osebe na Darsu.

 

Parlamentarci za razrešitev vodstva
Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Andrej Vizjak, sledi ugotovitvam računskega sodišča in zaradi negospodarnega ravnanja predlaga razrešitev nadzornikov in uprave družbe. Kot pojasnjuje Vizjak, bo država zaradi umeščanja v prostor tudi drugih infrastrukturnih objektov verjetno še dolžna izplačati kakšno odškodnino, zato želijo opozoriti na primer dobre prakse.

Člani komisije iz vrst SDS so opozorili na vrsto – po njihovem mnenju – osnovnošolskih napak pri pridobivanju zemljišča za dokončanje odseka dolenjske avtoceste. Država pri pridobivanju zemljišča ni uporabila vseh pravnih sredstev, pač pa se je z lastnikom v razmeroma kratkem času izpogajala za višino odškodnine. Dars je nato odškodnino namesto pravni izplačal še fizični osebi, tako da je nase prevzel še plačilo davka.

Edina logična posledica je tako po njihovem mnenju krivdna razrešitev. Mateja Duhovnik, prva dama Darsa, sicer zagotavlja, da bo Dars popravljalne ukrepe izvedel v skladu z napotki računskega sodišča.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.