Slovenija
21 ogledov

"O NLB se preveč govori"

Žurnal24 main
Türk je prepričan, da je NLB del nacionalnega interesa. Nezadovoljen je z špekulacijami o možni usodi NLB, ki smo jim bili priča v preteklih tednih. Da se o dokapitalizaciji "preveč govri", je prepričan tudi Arhar.

Po mnenju predsednika države Danila Türka je lastništvo države v NLB v nacionalnem interesu. "Verjamem, da je NLB del nacionalnega interesa," je v pogovoru za komercialno televizijo POP TV povedal Turk in poudaril, da je treba nacionalni interes pazljivo definirati. "Ni vse, kar se poskuša prikazati kot nacionalni interes, to tudi v resnici." Največja banka, nekatere zavarovalnice, Luka Koper in še nekatere dejavnosti so v nacionalnem interesu, ostalo pa bi po njegovem mnenju morali obravnavati po kriterijih ekonomije ter nacionalni interes razumeti ožje in dovolj tehtno.

Po njegovem mnenju se okrog NLB vodi preveč pogovorov, kar je za banko škodljivo, saj so to opazili tudi v mednarodni skupnosti. Nezadovoljen je bil predvsem nad izjavami v tednu pred objavo stresnih testov za bančne skupine iz območja evra. Takrat je bil po njegovem mnenju slab čas za razpravljanje o NLB in o tem, da je zanjo potrebna nadaljnja skrb.

Da se okrog NLB preveč govori je prepirčan tudi prvi mož Unicredita France Arhar. O dokapitalizaciji banke govorijo tudi ljudje, ki za to niso poklicani in to bankam prej škoduje kot koristi, je povedal za nacionalno televizijo. Primer dobre prakse je po njegovem Lesnina. Tam so se najprej dogovorili in potem javnost seznanili s podrobnostmi.

Nadzorni svet NLB je prejšnji teden predlagal dokapitalizacijo banke v višini 400 milijonov evrov. Časnik Finance je ob tem poročal, da naj bi bil po neuradnih podatkih premier Borut Pahor pripravljen dopustiti, da NLB prevzame belgijski KBC ter da naj bi prevzem NLB-ja načrtovala tudi ameriška banka Goldman Saks. Novico so povzemali tudi tuji mediji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.