Slovenija
22 ogledov

O podaljšanju še letos

Stane Rožman Nik Rovan
Nuklearka. Maja zadnje izboljšave, nato odločba o podaljšanju obratovanja.

Če bo Jedrska elektrarna Krško (Jek) aprila oziroma maja med remontom uspešno odpravila nekaj pomanjkljivosti, ji bo Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) verjetno odobrila podaljšano obratovanje po letu 2023, ko naj bi nuklearka po trenutnih načrtih sicer zaprla svoja vrata.

Potrebne izboljšave

"Postopek pregleda vloge za odobritev sprememb varnostnega poročila Jek je v zaključni fazi," pravi direktor URSJV Andrej Stritar. Postopek se je začel pred tremi leti. V Jeku so morali po njegovih besedah "skrbno preveriti vse pasivne komponente, kot so cevovodi, kabli in betonske strukture". Pred pol leta so jim mednarodni strokovnjaki izdali pozitivno mnenje, "ki pa vsebuje še nekaj zahtev po izboljšavah na objektu", kar je po Stritarjevih besedah ključni pogoj za odločbo.

Polovica javnosti je proti

Sicer pa Jek čakata še dva velika varnostna pregleda; eden prihodnje leto, drugi pa čez deset let. Končna odločitev o podaljšanju je v rokah lastnikov, torej vlad slovenske in hrvaške vlade. Obratovanje bo predvidoma podaljšano za 20 let, nato pa bo treba Jek zapreti. Nova koalicija je v svojo pogodbo zato zapisala, da bo "proučila možnost izgradnje drugega bloka". V nedavni raziskavi javnega mnenja Agencije za radioaktivne odpadke drugemu bloku sicer odločno nasprotuje 51 odstotkov anketirancev, nadaljnjih 14 jih je proti, dokler se ne reši vprašanje odlaganja radioaktivnih odpadkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.