Slovenija
18984 ogledov

O podražitvah olja pri nas. Nam grozi pomanjkanje?

sončnično olje trgovina Profimedia
V primerjavi z lanskim letom cene višje tudi za polovico. Nam grozi pomanjkanje olja?

Tovarna olja Gea se je kljub turbulentnim razmeram na trgu uspela prilagoditi dogajanju, a prihodnost je precej negotova. Kot pove direktor bistriškega podjetja Igor Hustić, so letos razmere tudi zanje velik izziv, zlasti zaradi vojne v Ukrajini, a so eno redkih podjetij, ki jim je uspelo dobaviti dovolj surovega olja.

"Trg se je za pomemben del količine izpraznil, medtem ko povpraševanje ostaja takšno, kot je, zato so cene šle v nebo, v primerjavi z enakim obdobjem lani praktično za 50 odstotkov. Ob tem so za pet- do sedemkrat narasli stroški energentov, dražji pa je tudi ves embalažni material," pojasnjuje prvi mož največjega slovenskega oljarja.

Dodaja, da je težko napovedovati, kaj se bo glede na vse, kar se dogaja, zgodilo do konca leta.

Nekje po Evropi že prihaja do omejevanj nakupov

Na nekaterih evropskih trgih že prihaja do omejevanja nakupa olja in drugih osnovnih živil na manjše količine, zato se pojavlja bojazen, da ne bi olja zmanjkalo na trgovskih policah. Hustić vseeno meni, da z današnje perspektive te nevarnosti ni, hkrati pa vendarle doda, da je težko predvideti, kaj se bo zgodilo čez pol leta. To je odvisno predvsem od morebitnih sprememb političnih ali varnostnih razmer.

Dolgoročne napovedi o tem, kako bi se lahko odvile nadaljnje razmere na trgu jedilnih olj, kakor tudi drugih živil, niso možne, je prepričan Hustić. Ob tem je omenil primer Srbije, za katero nihče ni vedel, da bo pred nekaj meseci uvedla embargo, pa je bila pred tem njihov pomemben nabavni trg. Zato so morali čez noč spremeniti celotno strategijo nabave, česar ni mogel nihče napovedati. Takšni enkratni dogodki so zadnja leta vse pogostejši in v takih razmerah je zelo težko načrtovati, dodaja.

Družba iz Slovenske Bistrice, ki zaposluje okoli 90 ljudi, je sicer lani dosegla opazno rast prodaje, saj je ustvarila 41,9 milijona evrov prihodkov, kar je za polovico več kot leto pred tem in skoraj 40 odstotkov nad načrtom. Nekaj več kot polovico prihodkov so ustvarili na domačem trgu, ostalo so izvozili, leto pa zaključili s 600.000 evri dobička.

Živila Slovenija Toliko je včasih stal kilogram kruha, danes pa ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • mihatirs 20:34 09.junij 2022.

    debeli bodo jedl namesto ocvrto hrano, le to začel dušit...nič slabega za človeštvo.

  • Avatar jate
    jate 17:47 09.junij 2022.

    mi imamo liter olja na mesec več kot preveč...pač ne pečeš pomfi in cvrte jedi itak niso zdrave in ja pač bo manj pite ovake pite onake...pa lepšo postavo pridobiš...

  • Pierre 15:23 09.junij 2022.

    Poanta prispevka je DA SE NE DA NIČ NAPOVEDAT, ne pa da BO zmanjkalo olja.. zakaj delate paniko novinarji s temu pomanjkanji in podražitvami???? A imate tak ukaz?????