Slovenija
86 ogledov

O poslu s Patrio Črnkovičeva žena

Janševi podporniki pred sodiščem. Anže Petkovšek
Vseh pet obdolženih v zadevi Patria obtožbe zavrača. Žena Ivana Črnkoviča, Marija Badovinac Črnkovič, je danes zanikala, da bi se kdorkoli v podjetju Rotis nezakonito okoristil, edina nagrada pa je bila večerja, ki ji jo je obljubil mož.

Danes je bila zaslišana žena Ivana Črnkoviča, direktorja Rotisa, Marija Badovinac Črnkovič. Zanikala je, da bi kdorkoli, zaposlen v Rotisu, prejel karkoli nezakonitega ali se okoristil s kakšno nagrado v zvezi s poslom s Patrio. Niti se ni v kaj takega zapletla ne ona ne njen mož. Povedala je, da je bila edina nagrada, ki jo je njen mož v primeru uspeha s poslom s Patrio komurkoli obljubil, nagrada njej, in sicer obljuba, da jo bo peljal na večerjo.

Kot je še pojasnila Marija Badovinac Črnkovič, je pri projektu v Rotisu intenzivno delalo od 8 do 10 ljudi. Vse, kar so želeli doseči, je bilo, da Patrio prepričajo, da je Rotis najzanesljivejši lokalni partner – prej je namreč imela finska Patria za partnerja v Sloveniji Autocommerce.

Zaslišana je pojasnila tudi elektronsko pošto, namenjeno posredniku Wolfgangu Riedlu, v kateri je bilo omenjeno, da bi bilo treba zadeve uskladiti še z Janezom Janšo, tedanjim predsednikom vlade. V zvezi s tem se je danes Janši opravičila in povedala, da je njegovo ime javno izkoristila, čeprav ne za te namene, kot se danes očita. Zatrdila je, da tega ni namenoma izkoristila, pač pa je želela samo dodatno pripomoči k prepričevanju, da je njihovo podjetje najzanesljivejši in najbolj zaupanja vreden partner za posel s Patrio. Glede na to, da se je Črnkoviču elektronska pošta zdela neprimerna, je nista posredovala dalje.

Najprepoznavnejši lik afere ostaja Janša

Tožilstvo Janeza Janšo bremeni prejema obljube nagrade, kar pa predsednik SDS zavrača, saj naj z nikomer od v obtožnem predlogu omenjenih ne bi govoril, niti ni bil v nikakršnem stiku z ljudmi, povezanimi s poslom. V zvezi z oklepniki iz Patrie naj SDS po besedah Janše ne bi imela nič, torej tudi ni mogel biti izplačan kakršenkoli znesek podpore v zvezi s tem. Na prejšnji obravnavi je pri tem stališču vztrajal nekdanji predsednik vlade, ki je tudi izpostavil, da se mora braniti pred očitki, da je neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju na neugotovljen način prejel obljubo nagrade za druge, da bi izkoristil svoj vpliv. Dodal je, da mu ta afera že četrto leto uničuje življenje.

Afera izbruhnila 2008, sojenje poteka zadnje štiri mesece

Obtožni predlog peterico obtoženih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 oklepnikov finskega proizvajalca Patria.

Obdolženi so nekdanji predsednik vlade Janez Janša, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in poslovnež Walter Wolf. Sojenje se je začelo septembra 2011 na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Se Wolf skriva ali je bolan?

Walter Wolf je izločen iz postopka in ga tudi danes ni bilo na sodišče. Po navedbah njegovega zagovornika Andreja Kaca je bil Wolf odsoten zaradi zdravstvenih težav - odšel v Kanado. Kot je danes pojasnil Kac, je zdravnik Wolfu odsvetoval potovanja do popolne ozdravitve. Hkrati pa je Kac ponovno predlagal, naj se Wolfu sodi v odsotnosti, saj da so vsi pogoji izpolnjeni, vendar se okrajna sodnica Barbara Klajnšek s tem ni strinjala, zato Wolf ostaja izločen iz postopka.

Tokrat je Wolfovo odsotnost komentiral tudi vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je menil, da Wolf skriva pred postopkom in je torej izražena begosumnost, zato je predlagal pripor. Obramba je temu predlogu nasprotovala.

Komentarjev 6
  • tralala 17:09 09.januar 2012.

    Z lahkoto si predstavljamo SLO politiko brez tega gologlavega hujskača in pučista. Problem je, da si ta fašo ne predstavlja politike brez sebe. Dokler bo ta 'orangutan v politiki, bo naša Slovenija razdeljena in bo nazadovala.

  • tralala 17:05 09.januar 2012.

    Jaz tudi nisem za JJ, evo, sem tudi povedal. Bi me bilo sram, da imam kriminalca/prekupčevalca/ponarejevalca/lažnjivca/demagoga/hujskača/RAZDVOJEVALCA SLOVENSKEGA NARODA za premierja.

  • punca05 15:41 09.januar 2012.

    Zanima me, zakaj 24 kur ne dovoli komentiranja? Spletke kot ponavadi