Slovenija
18 ogledov

O pritožbi šele čez leto in pol

Patria razsodba Anže Petkovšek
Pritožba. Bivši premier Janez Janša obsojen na dve leti zapora, a bo še vsaj leto in pol svoboden. Odzivi. Politiki z izjavami previdni, poleg SDS v bran Janši le NSi.

Sodba Janezu Janši v zadevi Patria še dobro leto in pol ne bo pravnomočna. Nekdanjemu predsedniku vlade tako še ne bo treba v zapor, čeprav ga je ljubljansko okrajno sodišče obsodilo na dve leti zaporne kazni.

Janši bodo izrečeno sodbo po pošti poslali najverjetneje šele po koncu sodnih počitnic sredi avgusta. Sodba bi sicer morala biti poslana v največ 30 dneh, a gre za zelo obsežen in zapleten primer. V zapor bo moral, če bo višje sodišče potrdilo sodbo in izrečeno zaporno kazen, tudi če bo pravico nato iskal še na vrhovnem, ustavnem ali evropskem sodišču za človekove pravice.

Tudi s političnimi sredstvi

Janša je že napovedal, da se bo na sodbo pritožil. Ko sodbo prejme, bo moral pritožbo na višje sodišče oddati v 15 dneh. "Naredil bom vse, da sodba ne bo nikoli obstala. V tistem delu, kjer gre za pravo, bom uporabil vsa pravna sredstva, in v tistem delu, kjer gre za politični sodni proces, pa res čisto vsa politična sredstva, da se ta sodba ovrže," je dejal Janša. Kot politično sredstvo je na komercialni televiziji omenil parlamentarno preiskovalno komisijo.

 Poleg Janše sta bila na 22 mesecev zapora obsojena tudi direktor Rotisa Ivan Crnkovič in brigadir Anton Krkovič, vsi trije pa tudi na po 37 tisoč evrov denarne kazni.

Janša bo zadnji v vrsti

Njihove pritožbe na višjem sodišču najverjetneje ne bodo obravnavali prednostno. Niti Janša niti soobsojena niso priprti, zaradi česar bi sodišče njihov primer reševali prednostno, poleg tega jim sodišče ni prepovedalo začasno razpolagati s premoženjem, kar bi poleg pripora lahko bil eden od razlogov za hitrejšo obravnavo njihovih pritožb. Kazenski pravniki ocenjujejo, da bodo na vrsto prišli šele dobro leto zatem, ko bo višje sodišče prejelo njihove pritožbe.

"Ljudje, bojte se ..."

"Ne more narod tega dovoliti, niti enega dokaza ni, tega ni bilo v najtršem komunizmu Titovih časov. Ljudje, bojte se tega sistema," je po obsodbi dejal Črnkovič.

Janša je dejal, da je sodba podobna tekstu v Mladini, da je bila spisana preden se je postopek sploh začel "neugotovljenega dne na ugotovljenem kraju; v političnih Murglah" ter da "nikoli v življenju nisem bil v nobenem stiku z nikomer iz Patrie, niti v telepatskem".

Politiki previdno

Politiki so se odzvali previdno, od predsednikov političnih strank je le predsednica NSi Ljudmila Novak ocenila, da glede na obtožnico do obsodbe Janše ne bi smelo priti.

Politični analitiki so se v mnenjih polarizirali, vsi pa so opozorili, da sodba še ni pravnomočna. Vlado Miheljak na podlagi izjave Ljudmile Novak meni, da bodo kljub obsodbi "klasične povezave ostale tudi po volitvah, če bo do njih prišlo", da pa bi Virant in SLS imela hude probleme, če bi želela z Janšo v koalicijo.

Boštjan M. Turk pa opozoril, da je sodnica nenazadnje zgrešila zakonsko določilo, da bi morala sodbo izreči v dnevu, ko so bili zaključeni vsi ostali postopki, torej v ponedeljek.

Sodišče v tej zadevi ni izreklo sodbe Jožetu Zagožnu in Walterju Wolfu. Prvi je iz postopka izločen zaradi bolezni, drugi pa je v Kanadi in je za njim razpisana mednarodna tiralica.

Komentarjev 20
  • Šemefuky 22:37 06.junij 2013.

    Dolenc si pa izviren, na zdravje hk, hk... Kaj ima bog s tem o čemer ti izražaš mnenje ne vem. Imaš kar hudo motnjo.

  • Šemefuky 22:34 06.junij 2013.

    Bolje bi bilo, da ko te je tata delal, bi izmet spustil na kamen. Tako si pa ti ven pršu, kot očetova napaka.

  • Veteran 22:03 06.junij 2013.

    No pa si le prišel na vrsto. Lahko pa bi tudi njegove ožje sodelavce kot so Jerajeva in Černač, ki je prodal Splošno plovbo, poslali a zapahe!