Slovenija
36 ogledov

O prodaji Splošne plovbe

Gašpar G. Mišič, predsednik KS Lucija, ocenjuje, da je v kraju vse improvizirano Žurnal24 main
Odbori DZ za gospodarstvo, infrastrukturo in prostor ter za finance in monetarno politiko na današnji nujni seji, sklicani na zahtevo poslanske skupine Pozitivne Slovenije (PS), obravnavajo problematiko Splošne plovbe.

Med predlaganimi sklepi odborov je poziv vladi, naj stori vse, kar lahko, da prepreči prodajo kontrolnega deleža družbe.

Gašpar Gašpar Mišič (PS) je na seji predlagal, naj odbori predlagajo premierju, da preuči možnosti za ohranitev deleža v Splošni plovbi (SP).

"Po mnenju uglednih pravnikov potrebujeta Sod in Kad soglasje vlade za prodajo. Sod je večkrat spreminjal oceno vrednosti svojega deleža v SP v zadnjih dneh. Sod in Kad hitita s prodajo zaradi nagajanja. Pred časom smo preprečili, da bi se milijoni stekli v zasebne žepe. Pred časom sta se dogovarjala, da bi prodala delež zasebniku, ta pa potem dražje nemški družbi Döhle. Pred dnevi so iz Aukn pospravili ljudi, ki so opozarjali, da je prodaja nepoštena," je na seji dejal Egon Bandelj, predsednik uprave Splošne plovbe.

Neunovčitev opcije bi bila za Sod škodljiva

Direktor Soda Tomaž Kuntarič se je odzval: "Zavračam povedane informacije in zavajanje na račun Soda. Sod je bil ustanovljen z namenom poprave krivic. Vse svoje premoženje v Sodu obravnavamo kot strateško. Če hoče kdo drug uveljaviti drugačen interes, se mora zavedati, da to stane."

Kot pojasnjuje, je bila leta 2007 sklenjena prodajna pogodba o prodaji SP. "Sklenjena je bila tudi prodajna opcija, ki se izteče letos. Opcija pomeni možnost prodaje 25 odstotkov SP.  Od začetka je bilo načrtovano, da se ta opcija unovči," dodaja.

Junija zapade 180 milijonov kreditov, ki jih je najel Sod, od tega 175 milijonov pri tujih bankah, nadaljuje, prvega junija pa zapade obveznost po obveznicah Soda v znesku 58 milijonov. "Denar za odplačilo obveznosti lahko dobimo le s prodajo naložb," še pravi Kuntarič.

Zdi se jim nesprejemljivo

Prodaja kontrolnega deleža v Splošni plovbi se zdi največji opozicijski stranki nesprejemljiva. Kot je v zahtevi za sklic nujne seje zapisal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, bi Döhle v primeru te prodaje poskrbel za selitev podjetja v Hamburg. Dodal je, da bi država na ta način izgubila edinega ladjarja, kar bi povzročilo konec pomorske tradicije in posledično omajalo status Slovenije kot pomorske države.

Andrej Šircelj, poslanec SDS je zaskrbljen zaradi podatkov o morebitni izgubi SOD in o obveznostih za vračilo dolga SOD. "Rečeno je, da je opcijo mogoče unovčiti do konca leta 2012.
Ker je opcija obrestovana, lahko letos se pridobimo te obresti. Po Möderndorferjevih besedah bi bilo na ta način izgubljenih mnogo delovnih mest (Splošna plovba zaposluje 200 slovenskih državljanov), država pa bi izgubila vir davčnih prihodkov," pojasnjuje.

Izpostavil je tudi pomen portoroškega ladjarja za izobraževanje slovenskega pomorskega kadra oziroma podporo družbe izobraževanju v srednji pomorski šoli in na fakulteti za pomorstvo in promet na Obali.

Komentarjev 4
  • Vseslovensko Združenje Malih D 11:08 26.april 2012.

    Odziv predstavnika Sekcije Pomorska družba pri VZMD, Karla Filipčiča, na navedbe predsednika uprave Splošne plovbe Portorož, Egona Bandlja: »Drago Kos se ni opravičil za svoje izjave«http://www.vzmd.si/pomorska-druzba/odziv-predstavnika-sekcije-pomorska-druzba-pri-vzmd-karla-filipcica-na-navedbe-predsednika-uprave-splosne-plovbe-portoroz-egona-bandlja-drago-kos-se-ni-opravicil-za-svoje-izjave-19-3-2011Sporočilo za javnost predsednika Sindikata Pomorcev Slovenije in predstavnika Sekcije Pomorska družba ...prikaži več pri VZMD Karla Filipčičahttp://www.vzmd.si/pomorska-druzba/sporocilo-za-javnost-predsednika-sindikata-pomorcev-slovenije-in-predstavnika-sekcije-pomorska-druzba-pri-vzmd-karla-filipcica-z-dne-7-4-2010

  • Vseslovensko Združenje Malih D 11:07 26.april 2012.

    POMORSKA DRUŽBA – status (druge) kazenske ovadbe izpred leta in pol ter sodba iz rubrike »Saj ni res pa je!« - PRAVNA DRŽAVA LE ŠE FLOSKULA ?! http://www.vzmd.si/novice/pomorska-druzba-status-druge-kazenske-ovadbe-izpred-leta-in-pol-ter-sodba-iz-rubrike-saj-ni-res-pa-je-pravna-drzava-le-se-floskulaFarsa prelaganja narokov - izdaja delnic Pomorske družbe, d.d. <br ...prikaži več />http://www.youtube.com/watch?v=pJ5wqdPhCOg

  • albert 16:02 24.april 2012.

    Država, ki ima morje in se na sodišču pravda za morsko mejo in nima svoje flote ni vredna, da ima morje. Zgleda pa, da je tu še nekaj denarja za lopove državnega premoženja.