Slovenija
1487 ogledov

O prošnji Ahmada Šamija bo morala odločiti Slovenija

Ahmad Šami S. H. H.
"Slovenija podpira bombardiranje, begunce pa zavrača"

Slovenija je postala pristojna za obravnavo prošnje za mednarodno zaščito Ahmada Šamija, je odločilo Upravno sodišče Republike Slovenije. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč prekoračilo šestmesečni rok za njegovo izročitev Hrvaški. Ta se je iztekel 23. februarja. Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je trdilo, da je šestmesečni rok začel teči 12. januarja letos, ko vrhovno sodišče ni podaljšalo začasnega zadržanja možnosti predaje, ki ga je uvedlo upravno sodišče konec lanskega leta.

Odločba sodišča je izvršljiva takoj in se nanjo ni mogoče pritožiti, je zapisano v sodbi.

Šami je za mednarodno zaščito v Sloveniji zaprosil februarja 2016 v času begunske krize, vendar jo je pristojno ministrstvo junija lani zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška.

Izročitev Hrvaški Slovenija Begunec se je pred deportacijo zatekel v državni zbor

"Zavlačevanje, ustrahovanje in izčrpavanje prosilca"

"V primeru Ahmada Šamija se jasno kaže, kako odločevalci na Ministrstvu za notranje zadeve zlorabljajo svojo avtoriteto z namenom, da odvračajo prosilce za azil od uporabe pravnih sredstev. V tem primeru se je ministrstvo z zavlačevanjem, ustrahovanjem in materialnim izčrpavanjem prosilca poskušalo izogniti temu, da bi ta v dublinskem postopku lahko uveljavljal svoje pravice," ocenjujejo v Delovni skupini za azil. "Še bolj zaskrbljujoče je, da se osebe na uradnih položajih – tako ministrica Vesna Györkös Žnidar kot sektorska direktorica Nina Gregori in sekretarki Nataša Potočnik in Alenka Snoj, ki sta vodili postopek, – niso v nobeni točki distancirale od politično motivirane rasistične kampanje, ki jo je v tem času del politike in medijev vodil proti Ahmadu Šamiju," dodajajo.

"Slovenija podpira bombardiranje, begunce pa zavrača"

V Delovni skupini za azil pričakujejo, da bo MNZ spoštoval sodbo upravnega sodišča, in v najkrajšem možnem času odločil o njegovi prošnji za mednarodno zaščito.

"Odločitev sodišča je še dodaten dokaz, da je potrebno delovanje Ministrstva za notranje zadeve na področju azila nujno spremeniti in temeljiteje nadzirati. Dolgi in restriktivni postopki obravnave prošenj za azil na eni strani in jasna podpora slovenske vlade zadnjemu bombardiranju Sirije kažejo na bežanje slovenskih oblasti od odgovornosti, ki jih imamo do žrtev preganjanj. Ahmad Šami je, tako kot več sto prosilcev za azil, prišel v Slovenijo z namenom, da reši svojo družino pred vojaškim uničenjem. Naletel je na državo, ki je pripravljena podpreti bombardiranje njegovega doma, Damaska, a mu hkrati sporoča, da on in njegova družina nimajo tu kaj iskati," še dodajajo v neformalni skupini, ki spremlja zgodbe prebežnikov iz t. i. balkanskega koridorja.

Ahmad Šami Migracije Slovenija Usoda Šamija pod vprašajem, prihaja 35 prosilcev iz Italije in 35 družin iz Turčije