Slovenija
1836 ogledov

Da ne bodo na obiske dovolili le tistim z zvezami

covid-19 Epa
Ministrstvo za zdravje je pripravilo navodila za izvajalce zdravstvenih storitev in jih pozvala k natančnemu upoštevanju vseh ukrepov za možnosti zmanjšanja vnosa okužb v zdravstvene ustanove.

Na ministrstvu so tako pripravili navodila glede obiskov. "Velja poudariti, da se ukrepi sorazmerno upoštevajoč vrsto zdravstvene dejavnosti. Ali so obiski prepovedani, splošno omejeni ali nadzorovani in glede možnosti izjem, presoja odgovorna oseba izvajalca glede na epidemiološko situacijo. Pomemben je individualen pristop. Pri izjemah je treba poudariti, da se izvajajo ob strokovni in etični presoji odgovornih pri izvajalcih in upoštevanju navodil NIJZ in izvajalca," je dejala v. d. direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajne.

Dopušča se tudi možnost, da se v izjemnih primerih obiske dovoli, na primer pri umirajočih. "Izjema je možna in mislim, da nujno potrebna. Ni smiselno, da je splošna prepoved, nekdo s poznanstvi pa lahko pride do umirajočega svojca, to je treba individualno preveriti pri vsakem primeru in to omogočiti. Pa niso umirajoči edini tak primer, je pa najbolj nazoren," je povedala.

Zagotoviti je treba tudi varnost in zdravje delavcev na delovnem mestu. Treba je obvladovati tveganja, obveščati in usposabljati zaposlene, narediti ustrezno organizacijo in nadzorovati zdravstveno stanje zaposlenih, je poudarila Magajne.

Matjaž Jereb Intenzivna Slovenija Matjaž Jereb: Zdravimo 42-letnega bolnika brez pridruženih bolezni

Prekinilo se bo izvajanje nekaterih preventivnih dejavnosti z vrsto izjem, ki se nanašajo na otroke, mladostnike, področje presejanja za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka. Na bolnišnični ravni je prepuščeno ukinjanje oz. prelaganje ne nujnih storitev vodstvu zavoda, odvisno od kapacitet, ki se jih potrebuje in jih je treba prilagoditi za obravnavo covid pacientov. "V odredbi piše, da se ukinjajo programi, ki se lahko prestavijo, posegi in pregledi, za katere se presodi, da ne predstavljajo velikega tveganja, če se prestavijo," je pojasnila.

"Ni veliko, kar je treba vedeti: to da bolni ne hodimo okrog, da nosimo maske, razkužujemo roke, držimo razdaljo, ne hodimo na mesta, kjer bi bila možnost za okužbo. S tem lahko največ pomagamo zdravstvenemu sistemu."
Marija Magajne, v. d. direktorice direktorata za zdravstveno varstvo 

Nujno je ureditev t. i. sivih con, con kjer so lahko pacienti, za katere ni znano, ali so okuženi, primerno oskrbljeni do takrat, ko se ugotovi njihovo stanje. Obvezno je tudi organiziranje rdečih con pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, kjer so že poznano okuženi.

covid-19 UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ

"Kapacitete niso neomejene"

Ministrstvo je pripravilo tudi odredbo o obveznem prilagajanju specializacij programov specializacij in sekundariata, da se zagotovi, da bodo ti programi prilagojeni tako, da bodo ti zdravniki čim več lahko vključeni v izvajanje storitev za obvladovanje in preprečevanje širjenja covid-19.

"Kapacitete niso neomejene, kar je že dr. Jereb povedal predvidoma kakšne številke lahko pričakujemo v naslednjih tednih, dnevih," je dejala Magajne. "Vprašanje glede zmogljivosti je lahko zelo enostavno ali zelo zapleteno. Bolniki, ki nujno potrebujejo bolnišnično zdravljenje, bodo hospitaliziranih. Več kot jih bo, manj bo možnosti za obravnavo nenujnih bolnikov, ta obravnava se lahko prestavi za daljši čas. Krivuljo moramo nujno sploščiti in obrniti navzdol."

Še vedno ostaja v igri možnost o preureditvi bolnišnice Topolščica v covid bolnišnico. "Bolnišnica Topolščica obravnava pljučne bolnike, zato smo razmišljali, da se v celoti organizira kot covid bolnišnica. V tem trenutku kaže, da je bolj smiselno kapacitete prilagoditi po celotni državi, da vsaka bolnišnica zagotovi določeno kapaciteto. Če se bodo stvari razvijale v smer, za katero si nihče ne želi, pa organizacija celotnih bolnišnic kot covid bolnišnic ostaja možnost."  

Zdravje V URI Soča okužen zaposleni, zaprli oddelek z zelo zahtevnimi pacienti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Janez_53 13:28 14.oktober 2020.

    Torej se ne bo več dogajalo, da bodo "slavne porodnice" dobile obisk z glasbo, navadna raja pa ne bo smela niti k umirajočemu svojcu?

  • Avatar pantani
    pantani 12:56 14.oktober 2020.

    To bi pa res rad videl!!!