Slovenija
10622 ogledov

O upravnikih stavb: "To je postala smrdljiva kloaka, kjer interesi lastnikov niso več pomembni"

stanovanja
1/7
Anže Petkovšek
Brez dlake na jeziku o upravnikih večstanovanjskih stavb, o težavah, ki jih imajo z njimi etažni lastniki, in o spremembah, ki jih prinaša nova stanovanjska zakonodaja.

"Naša dejavnost je postala le še smrdljiva kloaka, kjer interesi etažnih lastnikov niso več pomembni – pomemben je le še čim večji zaslužek upravnika," poudarja Gorazd Makarovič, eden od manjših upravnikov, ki na trgu tekmuje z velikani, kot so recimo SPL, Domplan, Želva, Aktiva.

Zanje trdi, da so postali le še prodajalci ali posredniki pri prodaji fasad, kalorimetrov, krovskih del, hišniških storitev, čiščenja, ogrevanja in vsega kar je drago.

"Pod krinko zalaganja sredstev za plačilo računov v celoti, se na račun etažnih lastnikov in v dogovoru z izvajalci, lahko okoristijo z velikimi zneski provizij, ukradenimi iz denarnic lastnikov," je oster Makarovič, ki dodaja, da je stanje na področju stavb pravzaprav še veliko, veliko hujše.

Upravniki so namreč 'iznašli' eleganten način za zaslužek. Nekateri stanovalci v blokih položnic za elektriko, vodo, ogrevanje, zavarovanje ne plačujejo redno. Upravniki elektro podjetjem, zavarovalnicam in ostalim izvajalcem storitev kljub temu plačajo vse terjatve, a za pravočasno plačilo vseh stroškov zaračunajo provizijo, ki znaša okoli deset odstotkov. Upravniki trdijo, da denar porabijo za izterjavo dolga, a vprašanje je, koliko ti stroški dejansko znašajo.

Prodajajo se le kakovostnejše nepremičnine, zato bi lahko bil padec cene kvadrat | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Makarovič upa, da bo v novi stanovanjski zakonodaji, ki jo pripravljajo na ministrstvu za okolje in prostor (Mop), takšno ravnanje strogo prepovedano in sankcionirano.

Z Mop sporočajo, da lahko etažni lastniki že po sedanji zakonodaji sodelujejo pri izbiri in odločanju o dobaviteljih blaga in storitev: "Če želijo etažni lastniki poleg odločanja o dobaviteljih sklepati tudi pogodbe z dobavitelji sami, brez posredovanja upravnikov, lahko to dogovorijo v pogodbi o opravljanju upravniških storitev."

A v praksi je to praktično nemogoče doseči, poudarjajo v združenju etažnih lastnikov (Zels), kjer še pravijo, da ministrstvo pri pripravi stanovanjske zakonodaje premalo pozornosti posveča tistim, ki se jih pravila najbolj tičejo, torej lastnikom stanovanj. V Zelsu sicer na križe in težave, ki jih imajo lastniki stanovanj z upravniki, opozarjajo že dlje časa.

"Mop je pod vodstvom ministrice Irene Majcen ves čas zavračal odgovornost za celostno oblikovanje in izvajanje stanovanjske politike in se spretno izogibal konstruktivnemu dialogu z etažnimi lastniki kot ključnimi deležniki," so zapisali v pismu okoljskemu ministru Juretu Lebnu in dodali, da vodstvo stanovanjskega sektorja na Mop na opozorila o slabih praksah in nezakonitem ravnanju upravnikov redno odgovarja, da 'imajo etažni lastniki v vsakem trenutku možnost upravnika zamenjati.'

Podoben odgovor smo na vprašanja o zapletih med etažnimi lastniki in upravniki z Mop prejeli tudi mi.

Poslansko stanovanje v naselju Taborski dvor | Avtor: Saša Despot / Mediaspeed Poslansko stanovanje v naselju Taborski dvor. Saša Despot / Mediaspeed

V Zelsu dodajajo, da težava niti ni izbrati novega upravnika in skleniti novo pogodbo, problem je podati ustrezno in pravno formalno odpoved, saj 'stari' upravnik noče sprejeti odpovedi in predati dokumentacije ter sredstev rezervnega sklada novemu upravniku.

Na Mop imajo recept tudi za takšno ravnanje upravnika – etažni lastniki se morajo tako rekoč preleviti v sodne vročevalce. Navajamo celoten odgovor, ki so nam ga poslali z ministrstva:

"Če upravnik ne želi sprejeti pošte, ki se mu vroča s priporočeno pošto, se lahko vročitev izvede tudi fizično na sedežu upravnika (naslovu, kjer ima upravnik kot poslovni subjekt registrirano dejavnost upravljanja) – torej v njegovih poslovnih prostorih. Pri poskusu vročitve osebno, bodisi z vložitvijo pošte v poštni predalčnik na sedežu upravnika, v izogib morebitnim zapletom priporočamo, da naj imajo etažni lastniki pričo (torej naj vročitev izvedeta dva etažna lastnika). Vročitev naj se dokumentira (dokazila so lahko tudi slikovna, video dokumentacija, izjava priče) ter zapiše tudi izjavo priče, ki je bila prisotna pri vročitvi."

V Zelsu predlagajo, da bi se morali pri pripravi nove stanovanjske zakonodaje zgledovati po tujini in uvesti časovno omejen mandat upravnika na tri leta. Če bi v tem času pričakovanja svojih strank upravičil, s podaljšanjem pogodbe ne bi smelo biti težav.

Z ministrstva so nam na vprašanje, kaj si mislijo o tej ideji, odgovorili, da bo z novim stanovanjskim zakonom predvidoma uveden tudi mandat upravnika.

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Poudarili so še, da bo pri pripravi nove zakonodaje posebej skrbno proučena možnost uvedbe tudi drugih varovalk, ko gre za pravice etažnih lastnikov, pa tudi pri povečanju nadzora inšpekcijskih služb.

Recimo pri vodenju rezervnih skladov, v katerem etažni lastniki zbirajo denar za obnovo in popravila v stanovanjskih blokih in iz katerih so upravniki že večkrat pobrali denar, nato pa poniknili. "Predlogi gredo v smeri, da se bo etažnim lastnikom zagotovilo najmanj vodenje sredstev rezervnega sklada na ločenem fiduciarnem računu za vsako stavbo posebej," pojasnjujejo na ministrstvu.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • marjeta67 12:41 09.november 2018.

    Ne nasedajte kloakam MagDoma ,izberite upravnika ,ki si dela promocijo na podlagi referenc in ne tako kot MagDom ,ki se oglasi na vsak članek ,kjer opisuje kako so vsi upravniki skorumpirani in opeva le svojo poštenost.Drugi upravniki za razliko od ...prikaži več njega vsaj kaj naredijo.Srečno pri izbiri mi že iščemo novega upravnika,ki se bo izkazal z dejanji in ne govorenjem.

  • marjeta67 12:21 09.november 2018.

    Ne nasedajte njegovim ''kloakam'' tako kot mi ,ki že izbiramo novega

  • marjeta67 12:15 09.november 2018.

    Tudi mi imamo Mag Dom, in tudi mi smo zelo nezadovoljni. Samo veliko govori ,obljublja kaj vse bo postoril pa ni od tega nič. Kljub temu da pljuva po ostalih upravnikih ima on najdražje cene upravljanja, poleg tega pa ostali ...prikaži več upravniki menjajo fasade,strehe..itd., pri nas pa se ne dogaja nič, razen brezpredmetnega dolgovezenja. Upravnik Mag Dom, si s takimi članki dela le samopromocijo.Tudi njega ne zanimajo interesi lastnikov pač pa le okoriščanje svojega proračuna z dragim upravljanjem.