Slovenija
17 ogledov

O usodi Jankovićeve koalicije bo odločal Virant

Gregor Virant Anže Petkovšek
Koalicija. Pogodba levice usklajena; Virant ostaja predsednik državnega zbora. Pred nami je teden političnih odločitev.

Pogajanja. Potem ko so pogajalci Pozitivne Slovenije, SD, Desusa in Liste Virant na sobotnih pogajanjih uskladili koalicijsko pogodbo in jo parafirali, sledi teden odločitev. Danes se bo sestal svet Liste Virant, jutri pa izvršni odbor Desusa. V SD so že odločeni, da bodo mandatarstvo Zorana Jankovića podprli, pred sredo, ko bo o novem predsedniku vlade glasoval državni zbor, pa se njihovo predsedstvo menda ne namerava sestati.

Erjavec z Virantom

Gregor Virant po mnenju enega od pogajalcev nima vsebinskega razloga, da se ne bi priključil Jankoviću; gre le še za politično vprašanje. Tudi v Desusu naj bi bili že odločeni, kljub temu pa eden od poznavalcev koalicijskih usklajevanj ocenjuje, da naj bi odločitev sprejeli na podlagi odločitve Liste Virant. "Občutek imam, da bosta tako Virant kot Erjavec pristala v Jankovićevi koaliciji," dodaja. Desus naj bi na vstop pristal zaradi popuščanja pri določanju usklajevanja pokojnin, bodoča pokojninska reforma pa naj bi bila zelo podobna zavrnjeni na referendumu. Do njenega sprejetja naj bi neuradno poskusili še za pol leta podaljšati interventni zakon.

Usklajeni na 12 ministrstev

V Jankovićevi vladi naj bi bilo 12 ministrstev, eno več od prvotnega predloga. Kakšna bo razdelitev resorjev med partnerice, še ni znano. Po naših informacijah naj bi tudi ministrska imena določili šele po tem, ko bo znano, kdo bo sploh v koaliciji. Janković pa je potrdil, da bo Virant ostal predsednik državnega zbora, če bo vstopil v koalicijo. Na pogajanjih naj bi se dogovorili tudi, da bo kmetijsko ministrstvo skupaj s področjem okolja ločeno od ministrstva za prostor in infrastrukturo, kulturno ministrstvo pa naj bi skrbelo tudi za Slovence po svetu.

Virant se je v soboto zvečer sestal tudi desnosredinsko koalicijo; z Janšo (SDS), Novakovo (NSi) in Žerjavom (SLS).

Komentarjev 12
  • marinic.nada 16:10 09.januar 2012.

    Žal vam moram povedati da ne!! Če sem jaz pošten , lahko vsaj pričakujem, da bo pošten moj predsednik vlade!! To je najmanj! Bojim se da bodo njegove ovadbe zastarale v Postojni, tako kot se je to že zgodilo.Pa ...prikaži veča še nekaj bi vam rad povedal. Moji otroci so se morali za maturo učiti, nisem imel denarja; da bi kupil maturo: IN MENE NAJ BO SRAM!!!!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:57 09.januar 2012.

    Glas-ovir@Skoz bolj sem prepričan,da so po WW2 še premal kolaborantov in bele golazni potolkli partizani?Ko bi takrat počistil,se sedaj vojni zločinci in njih potomci ne bi kacurl in napenjal,kako so zapostavljeni in bogi!!

  • gec 12:04 09.januar 2012.

    revež,še ti se jim lahko pridružiš...