Slovenija
0 ogledov

O usodi Mure še enkrat ta teden

Delavci Mure bodo le prejeli svoje (skromne) plače za april. Žurnal24 main
Predstavniki sindikatov in vlade so se dogovorili, da se predvidoma še ta teden skupaj z lastniki znova sestanejo. Gospodarski minister Matej Lahovnik je skrivnosten o svoji rešitvi.

Po mnenju gospodarskega ministra Mateja Lahovnika je trenutno stanje za Muro najslabše, zato bo treba rešitev najti čim prej, saj bo že oktobra stanje precej drugačno. Prepričan je, da bo do ponovnega sestanka prišlo še ta teden.  "Dogovorili smo se, da bomo razgovore nadaljevali," pa je bil po sestanku kratek predsednik sindikata v Muri Drago Forjan. Dodal je le, da sindikat pričakuje rešitev. Za dodaten komentar nam Forjana ni uspelo priklicati.

Minister Lahovnik je tudi ponovil, da stečaj ni najslabša možna rešitev, če bi hkrati zagotovili, da se ohrani proizvodnja poslov, ki so dolgoročno zanimivi, s čimer bi ohranili tudi določeno število delovnih mest. Na kakšen način bi to statusno-pravno uredili, bo stvar prihodnjih sestankov. Lahovnik sicer ima konkretno rešitev, ki pa je ni želel predstaviti.

Obenem  je ocenil, da je v Muri okoli dva tisoč presežnih delavcev, za katere bi bilo treba poskrbeti z ustrezno aktivno politiko zaposlovanja in z mehanizmi socialne varnosti.
Ostro nasprotuje prisilni poravnavi in opozarja, da ne sme priti do stanja, ko podjetje ne bo imelo denarja za plače, hkrati pa se delavci ne bodo mogli prijaviti v instrumente socialne zaščite. Zato bodo tudi zahtevali pojasnila od lastnikov oziroma NFD holdinga, kaj nameravajo storiti za socialno varnost presežnih delavcev, saj hočejo izvedeti, kakšno je stališče holdinga in vodstva družbe.


Sindikati zahtevajo ohranitev Mure

 

Proizvodnja še poteka

Forjan je še dejal, da proizvodnja v podjetju še poteka. Naslednje tedne se bo postopno ustavljala, sledila pa bosta preselitev in nadaljevanje proizvodnje v zmanjšanem obsegu.

Predsednik sindikata Mure Drago Forjan je za zurnal24.si dejal, da od vlade pričakuje, da jim bo predstavila nov predlog za rešitev Mure, ki bo v skladu z njihovimi zahtevami. "Mi zahtevamo, da se Mura ohrani, da ne gre v prisilno poravnavo in da se ohrani čim več delovnih mest," je spomnil Forjan.

Kot je znano, je konec avgusta od svojega predloga za rešitev murskosoboškega podjetja odstopil še edini potencialni skrivnostni vlagatelj. Prvi mož Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič, ki je vodil pogajanja s skrivnostnim vlagateljem, je takrat dejal, da zgodba za reševanje Mure še ni dokončno zaključena.

"Tega si ne bi upal trditi. Če bi nam uprava, ki ima nalogo, da išče rešitve za Muro, pripeljala koga, ki bi se zanimal za vlaganja v družbo, bi se v pogovore vključili," je dejal Kuntarič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.