Slovenija
28 ogledov

Ob 8. marcu ne potrebujemo rož, ampak službo!

Žurnal24 main
Mednarodni dan žena v Sloveniji: več kot 14 tisoč mladih izobraženih žensk brez zaposlitve.

Februarja 2016 je bilo v starostni skupini žensk, starih do 29 let, med prijavljenimi na Zavodu za zaposlovanje kar 27 odstotkov žensk (in 11 odstotkov moških) s terciarno izobrazbo.

Iskalke prve zaposlitve iz projekta Kolegice, ki deluje v okviru Zavoda Nefiks, bodo danes, 8. marca, na Mednarodni dan žena, zato obiskale ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

"14.137 mladih žensk ne more poskrbeti za lastno prihodnost. Ukrepati je potrebno nemudoma!" pravijo na Zavodu Nefiks. V okviru projekta Kolegice si preko mentorskega sodelovanja z uspešnimi ženskami prizadevajo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti deklet in njihov lažji ter bolj suveren prehod na trg dela. 

Izobražene, vključene v projekte ... dela pa ni

Ministra, pristojnega za gospodarstvo, bodo opozorile, da sistem ne deluje – "smo visoko izobražene, imamo številne kompetence, dodatno se izobražujemo, vključujemo v projekte, se mrežimo z delodajalci, delamo prostovoljno – zaposlitvenih priložnosti pa ni! Problem torej nikakor ne more biti samo v nas!".

Kolegice bodo predstavile krovne rešitve, ki bi po njihovem mnenju izboljšale položaj mladih žensk na trgu dela: tesnejše povezovanje šolstva z gospodarstvom, uvajanje kariernega sponzorstva in učinkovitejše povezovanje s tujino za odpiranje takih delovnih mest, ki bi bila ustrezna tudi za družboslovno izobražene ženske, ki so, statistično gledano, še vedno največji problem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Pepe007 14:59 08.marec 2016.

  Kolikor je meni znano, se v gradbeništvu še kar izdajajo delovna dovoljenja in zaposluje tuje delavce, ker domačih ni. Delo je primerno za mlade ljudi, ženske so enakopravne, oziroma bi rade bile enakopravne, zakaj torej ne navalijo? Saj v članku ...prikaži več govorijo o mladih ženskah... A sem kaj spregledal?

 • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:55 08.marec 2016.

  Moški imate praznik dneva mučenikov 10 marca.

 • Avatar Leon
  Leon 13:31 08.marec 2016.

  Draga moja , nezadovoljstvo prinašajo ženske,ki si kariero gradijo na ženskih kvotah,potem pa podležejo nepotizmu, korupciji,demagogiji.............naj naštevam. Te ženske mečejo slabo luč na "poštene" ženske. Vedno je bilo in bo ..........Lovci in nabiralke .