Slovenija
21 ogledov

Ob bajramu tudi o krizi

Muslimani imajo dva velika praznika: ramazan in hadži bajram. Žurnal24 main
Na jutranji bajramski molitvi v Ljubljani 4.000 vernikov. 21 jih je odšlo na tradicionalno romanje v Meko.

Muslimanski svet ob koncu tradicionalnega romanja v Meko – hadža, ki se ga letos udeležuje 2,5 milijona ljudi, danes začenja praznovanje kurban bajrama. Praznovanju se pridružujejo verniki, ki so ostali doma. Islamska skupnost v Sloveniji je osrednjo bajramsko molitev pripravila ob 7. uri v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani.

Motiviranje vernikov v krizi

Bajramsko molitev v Ljubljani je vodil mufti Nedžad Grabus. Govoril je o pomenu hadža za očiščenje vernikove duše vseh slabosti, saj le človek, ki se osvobodi, lahko iskreno veruje. Kot je poudaril, se v času vsesplošne gospodarske krize in stanja duha pokažejo slabosti družbe. Smisel kurban bajrama je tako po njegovih besedah tudi v tem, da vernike motivira, da resneje razmislijo o svojih obveznostih do družine, da obiščejo starše, da okrepijo vezi znotraj ožje in širše družine.

Grabus pa je že v sredo zvečer priredil tradicionalni bajramski sprejem, ki so se ga med drugim udeležili varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, ljubljanski župan Zoran Janković in nekateri veleposlaniki v Sloveniji, je pojasnil tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić.

Kurban bajram, ki bo trajal do ponedeljka, muslimani praznujejo ob izpolnjevanju hadža, ki je peta islamska praktična dolžnost.

21 vernikov iz Slovenije v Meko

Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju romati v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak vernik v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

Romanja, ki se je začelo v sredo, se po Porićevih navedbah letos udeležuje tudi 21 vernikov iz Slovenije.

Komentarjev 1
  • bojovi 12:55 26.oktober 2012.

    In pa naj praznujejo, zaradi tega res ni treba cel članek napisat.