Slovenija
74 ogledov

Ob Barjanski cesti zaradi pritihrupne ograje ponekod še več hrupa

Protihrupna ograja Profimedias
Nekaterim prebivalcem Loga pri Brezovici protihrupne ograje niso prinesle miru, nasprotno, na določenih predelih je hrup z avtoceste še bolj moteč.

Prebivalcem Barjanske ceste v Logu pri Brezovici drage protihrupne ograje, ki jih je Družba za avtoceste RS (Dars) zgradila in še gradi ob avtocesti, niso prinesle posebnega olajšanja, saj je nekaterih območih hrup še močnejši. 

Obrnili so se tudi na Dars 

V pismu, ki so ga marca poslali upravitelju naših avtocest so zapisali, da so ograje učinkovite le za tiste, ki živijo v objektih ob avtocesti, tisti naprimer sedemdeset metrov oddaljeni, pa naj bi ograji zgrajeni na obeh straneh avtoceste povzročali še več hrupa kot doslej. 

"Hrup se zdaj vzdolž avtoceste akumulira in se na delu med obema odsekoma, kjer protihrupna ograja ni predvidena, v povečanem obsegu razprši, kar nekaterim hišam povzroča še več hrupa kot pred postavitvijo," piše v pismu. 

Na Darsu dodatnih del zaradi visokih stroškov ne načrtujejo

Z Darsa so stanovalcem sporočili, da sta 295 oziroma 409 metrov dolgi protihrupni ograji, ki sta med seboj oddaljeni 400 metrov, na osnovi meritev ustrezno dimenzionirani - namenjeni za zaščito redko poseljenega območja.

Kot so zapisali sta v glavnem omejili hrup: "Glede na redko poseljenost območja povezava protihrupnih ograj na neposeljenem območju (cca. 120 m) in dodatno podaljšanje krajše ograje za 100 m, ki so ga predlagali, nista stroškovno smotrna."

Na Darsu dodajajo, da je v zadnjih letih na tem območju veliko novih zgradb, za katere zaščito pred hrupom so odgovorni tudi njihovi lastniki.

"Želeli bi opozoriti na razpršeno poselitev ob avtocestah, ki velja za enega največjih problemov pri zagotavljanju zaščite pred hrupom, s tem so povezani izredno veliki stroški."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Margity Tedea 17:38 05.junij 2015.

    Joj no, lepo prosim. 10 milijonov evrov za 11 ograj? Se pravi, ena ograja stane kot štiri hiše? Pa kdo je tu nor?V zapor zbasati vse po vrsti,tiste, ki so dali ponudbe in tiste, ki so ponudbe sprejeli.

  • e7ffa1739eeecd670989672ef076a4bdd096e04e 00:53 05.junij 2015.

    Kaj so sploh šli postavljati navpične stene? Kot da ne vedo kako se zvok obnaša. Zvok se le odbija med zidovi in kjer je luknja odmeva še bolj kot prej. Lahko bi vsaj usmerili zvok v zrak in bi tako ...prikaži več bili vsi na boljšem. No, mogoče ptiči ne.

  • mijaliza 10:27 04.junij 2015.

    poznam družino ki je na tistem odseku postavljena med regionalno in avtocesto....pa hiša tam stoji od 1955 leta.....in zna njihov stari oče povedat, marsikaj zanimivega na to avtocesto, tudi to da so en dan prisli in odmerli traso pa nobene odškodnine itd!