Slovenija
25 ogledov

Ob dva milijona evrov

(Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
V današnji gorenjski izdaji Žurnala24. Zaradi združenih počitnic turistično gospodarstvo v zimski sezoni ob dva milijona evrov. Konec tedna začetek smuke. Tuja smučišča dvigajo cene.

Kranjskogorski žičničarji bodo v petek pognali žičniške naprave, uradno pa se bo zimska sezona s koncertom in predstavitvijo smučarskih šol začela 18. decembra.

“Zelo smo veseli naravnega snega in ugodnih temperatur za izdelavo umetnega snega. Če bo vreme dopuščalo, bomo naprave pognali že kakšen dan prej,” je za Žurnal24 povedala Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora.

Razdelitev počitnic

Sestanek. Predstavniki Skupnosti občin Slovenije se bodo v četrtek sestali s predstavniki šolskega ministrstva in govorili o možnostih za razdelitev zimskih počitnic na dva tedna.

“Ni nujno, da obdržijo dozdajšnjo delitev počitnic, lahko bi jih razdelili tudi teritorialno, na primer na zahodno in vzhodno Slovenijo,” je dejala Mirjam Žerjav.

Tuja smučišča navdušena
Gombočeva ne skriva razočaranja nad odločitvijo šolskega ministrstva o združitvi zimskih počitnic, saj so izračunali, da bodo zaradi tega imeli za pol milijona evrov škode.

“To je lahko tudi katastrofa za naše smučišče. Poleg tega bo na smučišču v počitniškem tednu velika gneča. Nad to odločitvijo so najbolj navdušena smučarska središča v sosednjih državah, ki so že občutno dvignila cene smučarskih vozovnic in nastanitev. Leto 2011 bo prelomno za vsa slovenska smučišča,” je poudarila Gombočeva.

Tudi zasebniki in trgovci
Škoda celotnega kranjskogorskega turističnega gospodarstva je ocenjena na dva milijona evrov. Kot je dejala Mirjam Žerjav, direktorica LTO Kranjska Gora, bodo združitev počitnic zelo občutili tudi lastniki zasebnih sob in apartmajev, gostinci in trgovci.

“Manj bo nočitev, manj prevozov na žičnicah manjša pa bo tudi potrošnja v gostinstvu in trgovini. Pričakujemo kar 17 tisoč nočitev slovenskih gostov manj in za zdaj še ne vemo, ali bomo to lahko nadoknadili s tujimi gosti, kajti večinoma imajo v Veliki Britaniji počitnice v istem tednu kot slovenski šolarji,” je pojasnila Žerjavova.

Dvesto tisoč nočitev
V Kranjski Gori je štiri tisoč ležišč, od tega jih ima Hit Alpinea 1.400, rezervacije pa kažejo, da bodo hoteli med božično-novoletnimi prazniki polni, prav tako tudi januarja in februarja.

V zimski sezoni je kar 70 odstotkov tujih gostov, med katerimi prevladujejo Britanci, Italijani, Hrvati in po ukinitvi vizuma tudi Srbi. “Ti so se začeli vračati, podoben ukrep pa pričakujemo še za ruske goste,” je dejala Žerjavova.

Za kranjskogorski turizem je najslabši mesec november, za uspešno zimsko sezono pa morajo ustvariti dobrih 200 tisoč nočitev, kar je več kot polovica vseh letnih nočitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.