Slovenija
2 ogledov

Ob odjugi bodo naraščale reke

Žurnal24 main
Vremenoslovci do nedelje napovedujejo dež in sneg, obstaja pa tudi možnost poplav. Opozorilo bodo izdali jutri.

Več o vremenski napovedi v prihodnjih dneh si lahko preberete na našem vremenskem portalu.
"Kot kaže, se bo ta odjuga začela v četrtek in petek in trajala do sobote. Večino padavin pričakujemo v južni in jugovzhodni Sloveniji, delno tudi osrednji Sloveniji. Skupno lahko pade okoli sto litrov dežja na kvadratni meter. V soboto se bo snežna meja spuščala, proti večeru zato lahko sneži tudi do nižin," je napovedal hidrolog z Agencije za okolje Janez Polajnar, ki dodaja, da porast vodotokov pričakujejo zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji, pa tudi v osrednji Sloveniji. Po njegovih besedah bodo v petek, soboto in nedeljo naraščale predvsem kraške reke.

Ali nam grozijo poplave?

"Za zdaj še nismo izdali opozorila. Če bo treba, ga bomo izdali v četrtek, ko bomo imeli bolj natančne napovedi, za zdaj te napovedi glede višine snežne meje niso najbolj jasne. Poplavljanje je najbolj odvisno od tega, kje bo višina snežne meje in koliko bosta taljenje snega in dež povzročila porast vodotokov. Odjuga pa vsekakor bo," je povedal Polajnar, ki pravi, da je kombinacija taljenja snega in dežja tista, ki lahko povzroči porast vodotokov.

Zimske padavine najpogostejše na kraških območjih
"Poplave lahko glede na letni čas in tip poplav v Sloveniji nastanejo praktično povsod. V zimskem obdobju so poplave povezane s taljenjem snega in padavinami, najpogostejše so ravno v osrednji, južni in jugovzhodni Sloveniji," je še povedal Polajnar.

V prihodnjih dneh ...
V četrtek bo oblačno, le na Štajerskem in v Prekmurju delno jasno. V zahodni ter ponekod v južni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Snežilo bo nad okoli 1200 metri nad morjem. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. V petek čez dan se bo dež od zahoda okrepil in postopno razširil nad vso Slovenijo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 900 in 1300 metrov. V soboto bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo popoldne spuščala in zvečer bo marsikje lahko snežilo do nižin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.