Slovenija
6040 ogledov

Ob rojstvu otroka pomoč do tisoč evrov

Darilo ob rojstvu otroka Profimedias
Enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka izplačuje večina slovenskih občin, a ne vse v enaki višini in vsem družinam, ne glede na socialni status. Ponekod, recimo v Moravskih Toplicah, je ta "pozornost" staršem visoka kar 1000 evrov, medtem ko jo v Ljubljani dobijo le družine z nižjim socialnim statusom.

Gospodarska kriza na dodeljevanje pomoči s strani občin ni vplivala, medtem ko je zarezala v enkratni denarni prejemek, ki ga ob rojstvu podeljuje država v višini 280 evrov. Ta od leta 2011 pripada le družinam, ki so po dohodku uvrščene v šesti ali nižji dohodkovni razred, kar pomeni, da mesečni dohodek ne znaša več kot 638,09 evra na družinskega člana. 

Največ dobijo v Moravskih toplicah

Od leta 2011 starši, ki imajo stalno prebivališče v Moravskih Toplicah, ob rojstvu otroka s strani občine ne glede na socialni status prejmejo 1000 evrov. "Pred tem je bila višina pomoči nižja," pojasnjuje Martina Vink Kranjec z Občine Moravske Toplice. 

Popkovnična kri ima kot vir matičnih celic zaradi biološkega potenciala prednost | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V občini Hodoš so višino denarne pomoči ob rojstvu otroka zadnjič določili leta 2007. "Višina denarne pomoči znaša 150 evrov neto za prvega otroka, za vsakega naslednjega otroka pa 
se poveča za dodatnih 50 evrov," pojasnjuje Lidija Sever z Občine Hodoš. Družina ob rojstvu prvega otroka tako prejme 150, ob rojstvu drugega 200 ter ob rojstvu tretjega 250 evrov. 

150 evrov staršem ne glede na socialni status namenijo tudi ob rojstvu otroka v Vrhniki, a se ta znesek ob rojstvu vseh naseldnjih otrok ne spremeni. "Upravičenec do enkratne denarne pomoči je eden od staršev novorojenca, pod pogojem, da imata oba z novorojencem slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v občini," pojasnjuje Matej Černetič, vodja oddelka za družbene dejavnsoti pri občini. "Če starša živita ločeno, uveljavlja pravico tisti od staršev, pri katerem otrok živi in ima stalno prebivališče v občini." Takšen način obdarovanja je v veljavi od leta 2011, prej so starši prejeli knjigo "Otrok od rojstva do šole". 

V večini občin pomoč med 150 in 300 evri

V Središču ob Dravi starši ob rojstvu prvega otroka prejmejo 300, ob rojstvu drugega 400 in ob rojstvu tretjega ter vseh naslednjih otrok 500 evrov. "Za dvojčke se znesek poveča za deset odstotkov," pojasnjuje Blanka Kočevar z Občine Središče ob Dravi. "Starš mora imeti v naši občini stalno prebivališče najmanj eno leto, stalno prebivališče mora imeti tudi otrok." V Kamniku, kjer imajo za ta namen letos zagotovljenih 30.000 sredstev so višino postavke glede na prejšnja leta zaradi predvidenega zniževanja natalitete znižali za 2.000 evrov. 

tehtanje novorojenčka | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Starš je ob rojstvu otroka upravičen do 100 evrov za posameznega otroka," pojasnuje Janja Zorman Macura z Občine Kamnik. "Edini pogoj je stalno prebivališče, socialni status se ne upošteva."

V Trzinu staršem namenijo enkratno denarno socialno pomoč v višini 230 evrov. "Skupni dohodki družine, ki so osnova za izračun dohodnine ne smejo presegati 1.669,17 evrov bruto mesečno na družinskega člana," pojasnjujejo pri Občini Trzin. "Do leta 2015 so prejemali znesek 208,65 evrov in knjižno darilo ali letno naročnino na revijo. Zaradi različnih želja glede knjig je bilo v februarju 2015 sprejeto, da se namesto knjižnega darila zviša višina pomoči."

V Borovnici darilo tudi knjiga

V Borovnici starši ob rojstvu otroka prejmejo 400 evrov ne glede na socialni status. "Staršem prvorojenca pa občina podari še knjižno darilo "Otrokovo prvo leto", je pojasnila Nejli Ofentavšek z Občine Borovnica. 

Denarno pomoč različno podeljujejo tudi večje slovenske občine. V Mariboru staršem ob rojstvu otroka namenijo 105 evrov. "Pravico ima vsak otrok s stalnim prebivališčem v MO Maribor in slovenskim državljanstvom," pojasnjujejo pri MO Maribor. "Zadnjih nekaj let se na območju občine rodi okoli 800 otrok."

V Celju ne glede an socialni status družine za prvega otroka namenijo 110 evrov, za drugega 130, za tretjega in vsakega nadaljnjega pa 170 evrov. "Rok za oddajo je štiri mesece od 
rojstva otroka," poudarja Alja Tihle Hren z odnosov z javnostmi pri občini. Na Jesenicah obdarujejo starše ob rojstvu otroka z 200, prav tako v Ivančni Gorici in Izoli, v Ilirski Bistrici pa z 280 evri.

(Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Precej radodarni so v novogoriški občini, kjer pripada staršem ob rojstvu otroka 500 evrov. "Pomoč v tej višini je od leta 2013," pojasnjuje Miroslava Križnič z MOM. "Socialni status se ne upošteva, pomembno je, da ima starš stalno prebivališče v občini in slovensko državljanstvo. Vlogo mora vložiti v roku treh mesecev od rojstva otroka." Drugih daril 
starši ne prejmejo, kot pozornost prejmejo županovo čestitko ob rojstvu otroka.

V MOL pomagajo socialno šibkejšim

Občina Koper staršem ob rojstvu otroka nameni 200 evrov za vsakega otroka, ne glede na socialni status, medtem ko v Mestni občini Ljubljana denarno pomoč namenijo le staršem, ki so brez lastnega dohodka ali pa z njim ne presegajo 30 odstotkov minimalnega dohodka na posameznega družinskega člana. Denarna pomoč ob rojstvu otroka socialno šibkejšim občankam in občanom znaša 380 evrov.

MOL bo sicer za denarne pomoči, kamor spada tudi pomoč ob rojstvu otroka, v letu 2016 namenjenih 1.139.500 evrov. "V letu 2013 je bila denarna pomoč ob rojstvu otroka izplačana za 163 novorojenih otrok v skupnem znesku 61.940 evrov, v letu 2014 za 162 novorojenih otrok 61.560 evrov, v letu 2015 pa za 213 otrok v skupnem znesku 80.940 evrov," pojasnjuje Tilka Klančar z oddelka za zdravje in socialno varstvo pri MOL.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • micika 22:09 06.februar 2017.

    zato moj sosed štemplja te otroke za hec,in to že četrtega,najbrž bo kmali tud peti

  • Majazmaja 11:59 06.marec 2016.

    Zakaj? Imaš otroka zaradi sebe ali zaradi denarja, ki ga potegneš od države?

  • malonaokoli 06:20 22.januar 2016.

    Posim, ne pozabite priložiti tudi priročnika BONTON ! ker so Slovenci resnično zelo slabo vzgojeni.